Interviul săptămânii · 2200 · 22 Septembrie 2018

Din SUA, părintele Daniel Nicolae VĂLEAN: Cristian Matei, tace şi face, mă întristează vorbăria multă din Câmpia Turzii, unde lucrurile par să se mişte mai greu (şi ce avantaj de imagine avea Câmpia în urmă cu ceva ani!).

Din SUA, părintele Daniel Nicolae VĂLEAN: Cristian Matei, tace şi face, mă întristează vorbăria multă din Câmpia Turzii, unde lucrurile par să se mişte mai greu (şi ce avantaj de imagine avea Câmpia în urmă cu ceva ani!). ariesnew.ro

Reporter: Dacă ati fi primarul municipiului Câmpia Turzii care ar fi lucru pe care nu l-ati face? Pr.Daniel Valean: Mă bucur că nu sunt! Ca o paranteză, admir modul în care primarul Turzii, Cristian Matei, „tace şi face”, mă întristează vorbăria multă din Câmpia Turzii, unde lucrurile par să se mişte mai greu (şi ce avantaj de imagine avea Câmpia în urmă cu ceva ani!). E o tendinţă a liderului de a-şi consuma energia apărându-şi deciziile, în loc să acţioneze (e la biroul cu decizii!) şi să lase istoria să judece. E o permanentă grijă de a câştiga eventuale viitoare alegeri în loc de a dezvolta efectiv urbea (în tot ce poate însemna asta) şi a lăsa ceva în urmă. Nu zic că nu s-au făcut lucruri în ultimii ani, spun doar că acestea sunt prea puţine şi sunt umbrite de adevărata problemă: neputinţa/neştiinţa de a face mai mult, mascate sub eterna scuză: „nu putem de ăştia”. Pe de altă parte, românul are o tendinţă ancestrală de a aştepta omul providenţial. Ne-am dezvoltat „aptitudinea” asta de la voievozi şi domnitori până la iubitul conducător. E un dat oriental şi asta spune în ce sferă ne învârtim. Vestul nu caută şi nu acceptă să depindă de un om providenţial. Singurul care îţi poate îndeplini visele şi obiectivele eşti tu însuţi – nu lăsa pe nimeni să gândească şi să acţioneze în locul tău. Orice lucru pe care-l delegi e un lucru sortit deziluziei (nimeni nu-l va face pentru tine cum l-ai fi făcut tu) şi denotă delăsare, lene, prostie. Acuma spune tu dacă nu e asta istoria post-decembristă a României: încercarea de a găsi omul providenţial şi eşecul total! În plan comunitar, omul providenţial e înlocuit cu vocea comunităţii (atenţie, prin reală reprezentare!) şi lucrurile se clădesc cu atenţie, pas cu pas, într-o muţenie jidovească. Probabil Cristian Matei a studiat mai mult pe tema asta decât Partidul Facebook.