Cultura · 113 · 06 Noiembrie 2018

Dublu eveniment din sfera fotografiei etnografice

Dublu eveniment din sfera fotografiei etnograficeariesnew.ro

Dublu eveniment din sfera fotografiei etnografice

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, împreună cu Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” Cluj-Napoca, instituții de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, alături de Asociația ArtImage, invită publicul interesat miercuri, 7 noiembrie 2018, de la ora 16.00, în foaierul bibliotecii la un dublu eveniment din cadrul Proiectului ,,Fotografia – Document Etnografic”:
• Vernisajul EXPOZIȚIEI DE FOTOGRAFIE ETNOGRAFICĂ - TORDAI EDE și
• Lansarea Albumului aniversar ,,FOTOGRAFIA - DOCUMENT ETNOGRAFIC LA 15 ANI”.
Tordai Ede este un fotograf multipremiat, membru al Fotoclubului ,,Marx József” din Târgu Mureș, membru al AFIAP din 2011, având lucrări expuse în peste 300 de saloane naționale și internaționale, distins cu peste 50 de premii, incluzând premii la Concursul Național ,,Fotografia – Document Etnografic” dar și distincția EFIAP. La 14 ani, primește primul său premiu în cadrul unui concurs național. ,,De atunci, pasiunea pentru fotografie îmi dictează viața” mărturisește el. Din 2009, colindă satele și cătunele României, căutând să surprindă elemente din viața comunităților rurale, susținând că deși sunt pe cale de dispariție, aceste elemente se mai păstrează pe alocuri, dacă ești perseverent și știi unde să cauți.
Tordai Ede este câștigătorul premiului special pentru întreaga colecție prezentată în Concursul Național ,,Fotografia - document etnografic”, ediției a XIV-a, premiu care constă în organizarea la Cluj-Napoca a unei expoziții personale.
Albumul aniversar FOTOGRAFIA - DOCUMENT ETNOGRAFIC LA 15 ANI, reunește o selecție de 140 de valoroase fotografii alb/negru și color, incluzând premiile, realizate de 104 fotografi români și străini pasionați de lumea satului românesc care au participat de-a lungul timpului în concursul FDE.
Albumul se bucură de un cuvânt introductiv semnat de prof.univ.dr. Dorel Găină.
Proiectul anual FOTOGRAFIA - DOCUMENT ETNOGRAFIC (FDE), derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei, sprijinirea artiștilor fotografi în munca de teren și realizarea unei arhive de fotografie etnografică recentă.


ziare & stiri