News · 100 · 22.06.2022

Edificiul PRIMĂRIEI CÂMPIA TURZII-scurt istoric

By PETRE POPP
Edificiul PRIMĂRIEI CÂMPIA TURZII-scurt istoric

Contextul reformelor administrative, al ritmului de dezvoltate al comunei Câmpia Turzii de după ,,Marea Unire” din 1918, a impus transformarea localității noastre într-un centru administrativ în cadrul județului Turda-Arieș. Astfel Câmpia Turzii a fost avansată la rangul de centru de Plasă, care cuprindea 21 de comune rurale situate în cadrul județului Turda. Întrucât noua structură administrativă a impus înființarea unei Preturi la noi în localitate, iar aceasta nou instituție nu dispunea de un local adecvat, autoritățile au decis construirea unui nou local,…inițiatorul construirii noului edificiu a fost Dumitru Barbu, doctor în Drept, și prim-pretor, astfel în noul context social se începe edificare noului local, mai precis în anul 1943, o clădire construită într-un stil arhitectonic românesc, finalizată în anul 1945.

Una peste alta, merită notat un amănunt. Asta deoarece poate sunteți curios să alflați cum s-a decis până la urmă alegerea locului de poziționare a Preturii chiar în centrul istoric al localității, pe locul de unire a străzilor V. Alecsandri și Laminoristilor.

Soluția a fost că atât terenul respectiv, cât și acea scurtă și îngustă fâșie de pământ pe care o vedem cu rondouri de flori chiar în fata acestuia fusese odinioară curtea vechiului sediu al Primăriei Ghirișului.

BACK TO TOP