Din păcate, urmare a ultimilor ani de dezintegrare a comunității Câmpia Turzii, sunt obligat să încep micile relatări despre localitatea noastră cu ,,a fost odată”. Da, a fost odată, începând cu anii 80, un Parc Central, modernizat după regulile bunului simț si al unui urbanism făcut de profesioniști cu viziune, dar mai ales având creierul la purtător,…în care exista o Fântâna arteziană (demolată în acest an 2023), realizată în ton cu specificul cetății oțelului, o sculptură abstractă cu un deosebit simț al esteticului, realizată în oțel inoxidabil sablat, (sculptură demolată si vândută la fier vechi în anul 2010)…o operă de artă gândită artistic de ardeleanca de origine maghiară Edit Balogh, căsătorită Orlowski.
Edith ORLOWSKI-BALOGH s-a născut în anul 1933, la Câmpeni, Cluj-Napoca și a încetat din viață în anul 1988.
În perioada 1952 – 1953 a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, Cluj-Napoca, România; între anii 1954 – 1958 – Institutul „Repin”, Leningrad, U.R.S.S; iar in perioada 1958 – 1960 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, România.
Artista a debutat la București în anul 1969, participând totodată la majoritatea expozițiilor Filialelor Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța și București, dar și la Expoziția de arte decorative în anul 1971 la Baku și Expoziția de pictură și grafică în anul 1969 organizată la Bruxelles.
Arta sa se bazează pe volumetrii ample şi generoase şi o clară desfăşurare în spaţiu. Sculptoriţa era şi o bună desenatoare.
După nașterea sa, familia s-a mutat în Poiana. Și-a început studiile la Turda...
La Leningrad s-a cunoscut și s-a căsătorit cu sculptorul polonez Orlowski Mieczyslaw alături de care s-a întors în România stabilindu-se la Constanța. După ce s-a despărțit de soț s-a reîntors în Poiana (Turda), continuând activitatea artistică în cadrul filialei Cluj a uniunii artiștilor plastici.
PS: Printr-un minim exercițiu al rațiunii, comparând lucrurile făcute atunci,…și de cine au fost făcute, cu cele de acum, putem concluziona cauza ,,monstruozitățile” arhitectonice ,,realizate” astăzi,…pe bani și comisioane considerabile, lucrări gândite psihotic și executate prost, dar cu interes patrimonial….