Politica · 116 · 06 Februarie 2019

Efectele distrugătoare ale ploii înghețate și ninsorii asupra livezilor! Pomicultorii au nevoie de sprijin din partea Comisiei Europene!

Efectele distrugătoare ale ploii înghețate și ninsorii asupra livezilor! Pomicultorii au nevoie de sprijin din partea Comisiei Europene!ariesnew.ro

Efectele distrugătoare ale ploii înghețate și ninsorii asupra livezilor! Pomicultorii au nevoie de sprijin din partea Comisiei Europene!

Sute de livezi din România au fost afectate puternic de valurile de ploi înghețate sau de ninsorile abundente. Din cauza căderilor masive de zăpadă, numai în județul Gorj, mii de pomi fructiferi s-au rupt şi, cel puţin 3 ani de acum înainte, nu vor mai rodi. Agricultorii spun că e cea mai gravă situaţie înregistrată în judeţul Gorj în ultimii 20 de ani. Această situație se regăsește din ce în ce mai multe județe, unde peste 70% din recolta preconizată în livezi este compromisă.

În aceste zile, pomicultorii evaluează pagubele provocate în special de ninsori. Cel mai mult au avut de suferit pomii fructiferi, ale căror ramuri au cedat sub greutatea gheţii ori a zăpezii. Sunt şi copaci care au fost pur şi simplu scoşi din pământ. Din păcate, mulți dintre producători nu și-au asigurat livezile, iar statul nu oferă la momentul actual vreo despăgubire pentru astfel de pagube. În cazul multor producători, acestea vor încerca să reducă din pierderi, crescând semnificativ prețul fructelor.

În aces sens, am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu răspuns scris, să îmi transmită dacă există la nivelul CE anumite instrumente care vin în sprijinul pomicultorilor ale căror recolte au fost compromise de ploile înghețate sau de ninsorile abundente. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi. A scris europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de facebook.
Foto: Gorjeanul

ziare & stiri