Educatie · 611 · 23 Ianuarie 2019

Elevii clujeni descoperă și-n 2019 tradițiile și obiceiurile românești

Elevii clujeni descoperă și-n 2019 tradițiile și obiceiurile româneștiariesnew.ro

Elevii clujeni descoperă și-n 2019 tradițiile și obiceiurile românești

Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, continuă și-n acest an derularea proiectului cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”.
Prima activitate a avut loc marți, 22 ianuarie 2019, la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca. De la ora 12.00, în sala multimedia a instituției de învățământ, consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă, Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, dar și interpreta profesionistă de muzică populară, Mariana Morcan, s-au întâlnit cu elevii din clasele I-VI. În deschidere, Marinela Zegrean Istici le-a prezentat activitatea compartimentului de educație permanentă și proiecte cultural-educative din cadrul Centrului și le-a vorbit despre importanța păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare. În același cadru, Grigore Sâmboan a purtat un dialog cu tinerii despre obiectele populare din gospodăria de altădată și i-a îndemnat să scrie eseuri și articole pe acestă temă, dar și despre obiceiurile populare, urmând ca cele mai reușite să fie publicate în revista „Brâul” a instituției clujene de cultură. Totodată, au fost proiectate secvențe din proiectele și festivalurile de folclor la care tinerii pot participa, în județ. În același timp, tânăra interpretă de muzică populară, Iulia Merca, originară din Huedin, elevă la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, le-a vorbit elevilor despre pasiunea ei pentru costumul și cântecul popular, despre participările la concursuri, după care le-a înterpretat un cântec doinit și unul de joc.
Deoarece activitatea de la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” s-a desfășurat în preajma zilei de 24 ianuarie – dată la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, Mariana Morcan - solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj, a interpretat, alături de elevi, câteva cântece patriotice, printre care: „Balada lui Horea” și „Hai să-ntindem hora mare” .
Întâlnirea s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”, la care au participat mai multe echipe de elevi. Printre întrebări, s-au numărat și cele referitoare la Unirea Principatelor Române.
Lansat în toamna anului 2017, proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene” își propune să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. În plus, sunt promovate editorialele instituției clujene de cultură, filmele documentare, fotografia etnografică și folclorul tradițional. Până acum, la aceste activități, au participat peste 3.500 de elevi din cele trei cicluri școlare: primar, gimnazial și liceal, de la peste 30 de instituții de învățământ din județul Cluj.