Sănatate · 372 · 24 Ianuarie 2020

Este sezonul gripei și a virozelor respiratorii – iată ce aveți de făcut

Este sezonul gripei și a virozelor respiratorii – iată ce aveți de făcutariesnew.ro

Este sezonul gripei și a virozelor respiratorii – iată ce aveți de făcut

Având în vedere declanșarea epidemiei de gripă, la nivel național, administrația locală a Municipiului Câmpia Turzii vă pune la dispoziție o serie de informații și recomandări, pentru a preveni infecțiile cu gripă sau cu viroze respiratorii severe!

Virozele respiratorii sunt infecții acute virale ușoare autolimitate ale tractului respirator superior (nas, gât), care determină simptome moderate de tip strănut, nas înfundat, secreții nazale, gât iritat, febră mică, dureri de cap. Virozele respiratorii nu răspund la tratament antibiotic.

Persoanele în vârstă și copiii sunt cei mai expuși, pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil. Există peste 200 serotipuri de virusuri care determină guturaiul sau banala viroză respiratorie (rhinovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri, incluzând virusurile gripale și paragripale).

Gripa este o boală respiratorie extrem de contagioasă, provocată de unul din cele 3 tipuri de virusuri gripale A, B sau C. Gripa se manifestă cu: febră; tuse iritativă; cefalee: mialgii; astenie; stare generală alterată.

Administrarea nejustificată de antibiotice nu face altceva decât să creeze în timp rezistență la acest tip de medicamente, iar dacă ulterior organismul se confruntă cu suprainfecții bacteriene, antibioticele nu își mai ating scopul.

Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:Vaccinarea antigripală – protecția postvaccinală, obținută în urma administrării de vaccin antigripal începe după 14 zile de la imunizare. Vaccinul gripal se administrează gratuit, prin Programul Național de Imunizare, persoanelor din grupele de risc.

În categoriile de risc sunt incluse persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 64 ani, aflate în evidența medicilor de familie, cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței umane; gravidele; adulții, copiii rezidenți în instituții de ocrotire socială; persoanele care acordă asistență medicală, socială, îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc inalt, precum și persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în lunile octombrie- decembrie ale fiecărui an.

Recomandăm populației: alimentație corespunzătoare (în special legume și fructe); evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant; exerciții fizice moderate, evitarea surmenajului fizic, intelectual, odihnă nocturnă suficientă; evitarea fumatului, consumului de alcool, exceselor de produse cofeinizate.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor recomandăm respectarea regulilor de igienă personală, igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în special în situații de participare la activități publice (locul de muncă, școală, unități de alimentație publică). Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă și săpun este mult mai eficientă. În caz de tuse, strănut, se recomandă folosirea batistelor de unică folosință. Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave care tușesc sau strănută și locurile cu aglomerații (săli de spectacole, discoteci, mijloace de transport în comun,).

Se recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală, precum: febră, secreții nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât, și anunțarea telefonică, în cel mai scurt timp posibil, a medicului de famile privind simptomele, în vederea planificării eventuale la o consultație.

Nu vizitați persoanele bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar. Dacă vizitați o persoană bolnavă de gripă pentru a-i acorda îngrijiri este recomandabil să purtați mască tot timpul cât sunteți împreună în aceeași cameră. Încăperea în care se izolează bolnavul trebuie sa fie bine aerisită zilnic, iar obiectele de folosință personală să fie curățate (apă cu detergent sau ștergere cu dezinfectanți).

Acestea sunt recomandările Direcției de Sănătate Publică, în cazul epidemiei de gripă și a înmulțirii virozelor respiratorii.

Direcția de Asistență Socială