Interviul săptămânii · 1121 · 23 Iulie 2019

EXCLUSIV, după trei ani‼️În dialog deschis cu Petre Pop, președintele PSD Câmpia Turzii! Un interviu incendiar despre masonerie, administrator public, concediu paternal, stituatia PSD, starea actuala a primăriei și multe alte subiecte...

EXCLUSIV, după trei ani‼️În dialog deschis cu Petre Pop, președintele PSD Câmpia Turzii! Un interviu incendiar despre masonerie, administrator public, concediu paternal, stituatia PSD, starea actuala a primăriei și multe alte subiecte...ariesnew.ro

EXCLUSIV, după trei ani‼️

În dialog deschis cu Petre Pop, președintele PSD Câmpia Turzii! Un interviu incendiar despre masonerie, administrator public, concediu paternal, stituatia PSD, starea actuala a primăriei și multe alte subiecte...

➡️Adrian Mărincean: - D-le Pop Petre, care este prima amintire pe care o aveți din Câmpia Turzii?

➡️Petre Pop: Dacă bine îmi aduc aminte, primele amintiri, chiar plăcute, sunt în jurul vârstei de 3-4 ani, perioadă în care zilnic mergeam în cartierul Șarât, la bunicii din partea mamei, unde mi-am petrecut cei mai frumoși ani ai copilăriei. Așa cum bine știe toată lumea, pentru a ajunge pe Șarât trebuie să trecem calea ferată, pe vremea de atunci era o ,,Pasarelă” care îți dădea posibilitatea să treci peste locomotivele care veneau în gara Câmpia Turzii, în acei ani încă mai veneau locomotivele cu aburi. Îmi aduc aminte foarte bine, ce fascinat eram de aburii albi imaculați de la locomotivă încât de fiecare dată mă opream pe pasarela ca să fiu cuprins de acei aburi albi. Mă încântau!

➡️AM: Ce ne puteți spune de traseul dvs profesional?

➡️PP: Am să-ți spun câteva lucruri mai puțin știute despre mine. Eu mi-am început cariera profesională în domeniul ONG-urilor, apoi în domeniul privat, unde am învățat foarte multe despre managementul performanței, după care am intrat în politică și în administrația locală. Astfel, în anul 1997, când se știau foarte putine lucruri despre ONG-uri, am înființat o fundație, Fundația Filantropica ,,Indra”, un proiect destinat dezvoltării personale, și astfel am câștigat primul proiect din fondurile preaderare UE, prin programul EUROTIN, un proiect cu un grant de 12500 de dolari, o sumă destul de considerabilă, care a creat infrastructura necesară înființării mai târziu a primului centru de tineret din județul Cluj și unul din cele 5 din țară. O perioadă am muncit ca analist de sistem la Cluj-Napoca, la o firmă care oferea soluții software pentru rentabilizarea laboratoarelor și spitalelor din România. A fost o perioadă în care mi-am structurat cunoștințele în managementul organizării, al eficientizării prin analiză temeinică pe date și argumente, o experiență care m-a ajutat mai târziu să performez în administratia locală. În 2002 am revenit in domeniul ONG-urilor, am înființat Centrul de tineret TIM-TIN, după care în anul 2003, am intrat în echipa primarului Ioan Vasinca unde am fost numit ca sef al serviciului public de cultură și într-o perioadă de 5 ani am reușit să reparăm, reabilitam și modernizăm ,,Palatul Cultural Ionel Floasiu” și să punem bazele procedurilor de lucru in domeniul cultural al orașului, proceduri după care se lucrează și astăzi. În anul 2008, primarul Ioan Vasinca m-a rugat să accept o nouă provocare profesională și anume să preiau conducerea Administrației Piețelor, un serviciu autofinanțat și care la vremea aceea era în faza de faliment, nu își făceau bani suficienți pentru salarii. Am acceptat, iar în scurt timp am reușit să rentabilizez serviciul și să producem suficienți bani încât să facem investiții in infrastructura pieței, în dotări, etc.

În 2012, am câștigat alegerile locale cu proiectul politic USL Câmpia Turzii și cu toate ca am avut posibilitatea să obțin o funcție politica de deputat, la solicitarea primarului Radu Hanga și a colegilor, care au considerat atunci că e nevoie de experiența mea la Câmpia Turzii, am rămas, începându-mi activitatea ca city manager/ administrator public, iar rezultatele au fost pe măsură.

➡️AM: Cu permisiunea dvs am să încep cu o serie de întrebări incomode și care ne pot lămuri în multe privințe. Sunte pregătit?

➡️PP: Da! Aștept întrebările!

➡️AM: Este vreo diferență între PSD din epoca Bordea și perioada de acum? Care au fost motivele despărțirii de Bordea Marius? L-ați executat politic?

➡️PP: Categoric există o diferență majoră. PSD Câmpia Turzii în anul 2010 a început un nou capitol, unul bazat pe un nou concept, lăsând la o parte greselile trecutului, fără ranchiună și resentimente și cu gândul la viitor. Am să și argumentez. PSD Câmpia Turzii a trecut prin câteva etape din care eu personal si echipa în general am învățat foarte multe. Au fost momente care au marcat existența partidului pe care am se le plasez în timp și anume 1995, 2001,2010, 2016.

O perioada de zece ani de zile, între 1995 și 2005, PSD Câmpia Turzii a fost un partid al salopetelor albastre și al căștilor albe, adică al muncitorilor din fabrică conduși de inginerii uzinei. Pe undeva era și firesc deoarece viața economică, socială și politică a orașului era centrată în jurul ISCT. Influența era evidentă, aici se dădea ora în oraș, locuri de muncă, recompense prin remunerații consistente, afaceri, aici se stabileau candidații la funcția de primar. Notorietatea era foarte greu de dobândit în afara ISCT, cine conducea o secție era cunoscut de sute de oameni, un director de mii de oameni, canalele mass media erau destul de putine și de restrânse ca acoperire. Și cel mai important era modelul cultural dat de mentalitatea dobândită în anii de muncă în uzină. Intrigile personale și politice dintre liderii partidelor își aveau originea tot din fabrică așa că, cine conducea ISCT conducea Câmpia Turzii, de aceea funcția de Director General era o miză politică mult mai mare decât cea de primar.

În acest context a fost epoca Bordea, care beneficiind de avantajele funcției de director general, a făcut cele mai mari erori politice care au costat mult prea mult orașul și de care a fost învinuit PSD Câmpia Turzii deși nu a avut de-a face cu acele decizii. Sunt foarte multe lucruri de spus, de aceea am să trec peste acestă perioadă. Șansa PSD a fost că în anul 2001 prin fuziune a PSDR și PDSR, a primit o infuzie de oameni noi, tineri, care nu au activat profesional în ISCT și care au fost mai adaptați la viața socială și politica, aceștia au reformat partidul. Discuțiile interminabile despre conspirații KGB, SRI, Poliție, despre furturi de la ISCT înscenate de adversari invizibili, poveștile despre viața personală a unor lideri politici, scrisori anonime, nărav pe care se pare că l-a păstrat și in prezent, l-au îndepărtat pe Bordea de partid. Nu a fost nici o execuție politică ci mai degrabă un fenomen de auto-extincție!

➡️ AM: Ce ne puteți spune despre momentul 2016, conflictul cu Radu Hanga, consecințele lui?

➡️ PP: De la început vreau să afirm un lucru, Radu Hanga a fost un primar foarte bun, cu un mandat cu rezultate fără precedent după 89, cu investitii, cu goaspodarie comunală ca la carte! Mă bucur că am avut prilejul să lucrăm împreună, am învățat multe lucruri de la el, am devenit ca un diamant, mai luminos și mai șlefuit! Eu personal zic că nu a fost un conflict ci o mare neînțelegere a momentului, a contextului social și politic!

Momentul fatal pentru noi a început în 2015, cu evenimentul ,,Colectiv”, moment care a fost debutul unei noi paradigme politice în care rețelele de socializare, mesajele de schimbare cultivate, de oameni noi, au făcut ca biografia d-lui Radu Hanga, vârsta, pregătirea, atitudinea, mesajul, discursul să-l plaseze într-un alt film, unul care era din trecut, nu mai aparținea prezentului și nici nu era eligibil pentru viitor, în acest context, oamenii au căutat altceva, nu conta cine, doar schimbarea conta, asa că toată munca și rezultatele administrației conduse de el nu au mai contat! Sondajele făcute de partid au indicat că în orice condiții nu mai câștigă un nou mandat, lucru care a fost confirmat prin votul din 2016. Așa ca s-au impus niște măsuri imediate, dacă aceste măsuri erau luate cu minim 6 luni înainte, astăzi Dorin Lojigan era doar o amintire tristă!

Eu personal în acea perioadă eram destul de obosit, organizatia bulversată, comunicarea a fost distorsionată, orgoliul și ambitia de a candida cu orice preț a d-lui Hanga a creionat o perceptie că eu vreau să-i iau funcția și l-am ,,asasinat” politic, iar toate acestea însumate au creat o conjuctură favorabilă lui Lojigan, fără ca el sa aibă vreun merit personal!

➡️ AM: Din 2016 sunteți supus unei campanii de denigrare, de ce? Care este scopul?

➡️ PP: Răspunsul este simplu! În 2016 pe ultima 100 de metri, în condiții destul de dificile politic, am candidat pentru funcția de primar si am obținut locul 2! Un rezultat care oferă la nivel de perceptie statutul de challenger si ideea de revanșă, devii un real pericol politic pentru primarul în funcție. Adică le este frică! Și cum sunt incapabili să poarte un dialog civilizat, pe idei, argumente, le rămâne o singură strategie, denigrarea cu orice preț, o politică agresivă și instinctuală ,,demnă” de anii 50.

Fabrică materiale, fac incursiuni în viața personală, se laudă cu poze denigratoare, cu ,,dosarul albastru”, chestiuni ce țin de sfera șantajului și care nu au ce cauta intr-o viața socială normală. Dar, așteptăm să se constituie toate elementele necesare comiterii unei fapte de natura penală, în grup. Șantajul!

➡️ AM: Funcția de administrator public a fost înființată pentru dumneavoastră, ce salar aveați?

➡️ PP: Nici vorbă! Conceptul de administrator public a fost adus în România ca o necesitate a managementului public modern, bazat pe guvernarea corporativă. După aderarea României la UE, administrația locală a intrat într-o etapă de modernizare continuă cu o serie de reforme care să transforme primăria dintr-o instituție care avea ca preocupare principală eliberarea de adeverințe, autorizații... într-o instituție modernă, prestatoare de servicii și politici publice de dezvoltare comunitară. Aceste obiective nu se puteau atinge decât printr-un management modern, european, bazat pe delegare și prin apariția criteriilor de performanță. Asta a fost logica înființării instituției city managerului/ administratorului public, o funcție luată ca model din administrațiile vestice.

În România s-au înființat un număr de 476 de posturi de administratori publici, asta demonstrează că e nevoie de o astfel de funcție.

Salarul meu brut, conform contractului de management a fost de 4430 de lei pe lună.

Liberalii au înființat 4 funcții de directori in primărie cu un venit net de peste 5000 de lei lunar. Au angajat cca. 90 de persoane. Astăzi un polițist local câștigă cât câștiga administratorul public și sunt vreo 25, dar propaganda PNL de pe Facebook tace!

➡️ AM: Rezolvarea directă a unor preocupări “locale” cu privire la dvs e importantă. Cu permisiunea dvs aș deschide subiectul controversatului concediu paternal din primărie.

➡️ PP: Din păcate, un subiect personal a fost tranformat într-un subiect politic cu tentă denigratoare. În anul 2014, soția mea Nicoleta s-a întors acasă după 15 ani de muncă în Spania pentru a ne întemeia o familie! Ca o binecuvântare, a apărut în viața noastră fiul nostru Petrus! Datorită legislației din România, mama nu poate beneficia de indemnizație dacă nu are cotizat la asigurările sociale un timp de cel puțin un an în țară. Având în vedere ca avea cotizat doar 9 luni, nu a putut rămâne în concediu maternal. Mi s-a părut nedrept deoarece Nicoleta a muncit într-o țara UE, a cotizat acolo și ar fi trebuit luat in calcul acest fapt. Am fost în audiență la vicepreședintele casei de asigurări sociale, care mi-a spus cu regret, vă dau dreptate, dar legislația nu permite! În aceste condiții, împreună cu Nicoleta, ținând cont de contextul în care aveam nevoie de o stabilitate familiară, ținând cont și de conjunctura politică de la Câmpia Turzii, am hotărât ca eu să intru în perioada de concediu paternal. Consider că am procedat omenește și corect față de familia mea!

➡️AM: Domnule Pop, aș continua cu o chestiune care poate că îi preocupă pe mulți și care a conturat în imaginația multora o alură misterioasă în jurul dvs. După cum sunt sigur că ați anticipat, mă refer la chestiunea apartenenței la masonerie. Puteți detalia această chestiune?

➡️ PP: Sunt un om liber și de bune moravuri, creștin ortodox și patriot, care promovează identitatea și istoria locală. Subiectul legat de masonerie este un pretext al adversarilor politici interni și externi, mă refer la partid...

Este o întrebare la care oricum răspunzi, dai curs unor interpretări ce în mod sigur vor fi speculate. Dacă spun că sunt mason, adică am o apartenență la marii oameni politici care au înfăptuit România Mare, mă refer la Brăteni, Cuza, Kogălniceanu, Iorga, Vaida Voievod, Octavian Goga... etc. adversarii vor spune că nu sunt mason, că nu fac parte din masonerie. Dacă vă răspund că nu sunt, nu mă cred, în ambele cazuri las loc de interpretare! Dar ce vreau să subliniez este faptul că ceea ce a apărut în spațiul public despre acest subiect nu a avut de-a face cu un demers jurnalistic real, cei implicați nu aveau nici formarea deontologică indispensabilă unui demers jurnalistic real și nici obiectivitatea necesară, doar erau foștii mei subalterni politicii. Subiectul în sine a fost prezentat distorsionat și cu o tentă denigratoare. După câte știu masoneria însăși este o aparteneță la un sistem de gândire umanist elitist, faptul că domeniul se afla în zona speculativului face loc interpretărilor care mai de care mai bizare. Să iei simboluri și legende din evul mediu, jurăminte, funii, sicrie și sa le prezinți astăzi ca o practică într-un partid este aberant. Este ca și cum ai acuza creștinii de canibalism, că doar prin sfânta împărtășanie prin care mâncam, trupul Domnului se produce un act de canibalism. Este o mare prostie să crezi așa ceva.

➡️ AM: Care a fost relația dvs. cu primarul după ce v-ati întors la muncă, pe funcția de administrator public?

➡️ PP: Niciuna, după cum știți administratorul public lucrează ceea ce îi deleagă primarul, este la fel ca viceprimarul! După ce m-am întors, prima dispoziție a fost de a-mi retrage toate atribuțiile! Adică am rămas fără obiectul muncii. Ce să mai vorbim de faptul că nu am primit nici măcar un pix pentru a-mi desfășura activitatea, ce sa mai vorbim de PC... După care, a anunțat personalul din primărie ca cine lucrează cu mine, îmi dă informații de munca, o sa aibă grija el de ei. In aceste condiții, timp de un an de zile am fost hărțuit permanent! Eu în locul lui, facem altceva, îi dădeam de lucru, pe obiective clare și îi spuneam acum să te văd cât ești de bun, Petre Pop. Nu a făcut-o din frica că orice îmi dădea de muncă, performam!

➡️ AM: Care credeți ca sunt deficiențele primarului Dorin Lojigan?

➡️ PP: Nu are ,,talent” administrativ, nu este pregătit profesional pentru această funcție! Conduce primăria hormonal și impulsiv mânat de propriile lui complexe, de aceea este agresiv, arogant, ranchiunos și răzbunător, dar cu astfel de comportamente nu faci performanță, nu dezvolți! Are un discurs monotematic și repetitiv, Petre Pop e devină, PSD-ul...

Funcția de primar nu se experimentează, nu o descoperi practicând-o ci o dezvolți prin aportul experienței și expertizei profesionale pe care o ai deja. Hai să ne gândim la un aspect important, el este în conducerea orașul de peste 6 ani, adică 3 de viceprimar și 3 de primar, poți să-mi spui un singur proiect, sau lucru pe care l-a făcut de la început la sfârșit? Unul singur? Îți răspund eu, nu!

➡️ AM: Ca lider al PSD CT, viziunea dvs reprezintă direcția generală și de viitor a partidului. Ne puteți conferii câteva direcții mari?

➡️ PP: Obiectivul principal al echipei PSD Câmpia Turzii este ca viața socială, politică și economică să revină la normal. Administratia publică locală trebuie să fie ancorată în realitatea de zi cu zi, ea nu trebuie sa rămână captivă in lumea Facebook-ului. Agresivitatea, amenințările, denigrarea nu trebuie să fie o prioritate a primarului, ci problemele legate de infrastructură, de drumuri, curățenie, parcuri și investitii în sănătate, educație și cultură. De aceea ne propunem ca din 2020, viața să reintre în normal!

➡️ AM: Ce le transmiteți cetățenilor din Câmpia Turzii?

➡️ PP: În primul rând să nu le fie frică de autoritățile locale actuale, nu este normal ca în sec XXI să mai trăim astfel de sentimente! Să spună liber ceea ce gândesc! Să se uite în jur și să critice dacă asta simt, in fond asta este și esența democratiei.

Suntem o echipă serioasă iar la momentul oportun vom comunica soluția propusă de noi, adică: program, proiect, candidat. E o chestiune de strategie și tactică internă. Ceea ce pot sa le mai spun este că PSD Câmpia Turzii are soluția câștigătoare cu varianta care să repună Câmpia Turzii pe un drum normal cu o politica de dezvoltare comună cu Turda și zona limitrofă, si că sunt și alte echipe politice care se vor alatura proiectului nostru!

➡️ AM: Vă mulțumesc d-le Pop, a fost un interviu interesant, un screening necesar și lămuritor!

➡️ PP: Și eu îți mulțumesc Adrian!