Tragicul sfârșit al lui Iszo Diamant, fondatorul "Industriei Sârmei"
Iszo Diamant, primul director general și fondator al fabricii "Industria Sârmei", a avut un sfârșit tragic în circumstanțe sumbre ale celui de-al Doilea Război Mondial.
În Budapesta, el, împreună cu soția sa, a reușit să se interneze la Spitalul Evreiesc ”Chevra Kadisha” din strada Maros nr. 16. Acest spital, sub protecția Crucii Roșii Internaționale și păzit, părea un refugiu sigur. Totuși, la 12 ianuarie 1945, când trupele sovietice erau deja în suburbiile Budapestei, spitalul a fost ocupat cu forța de o echipă a Crucilor cu Săgeți, condusă de fostul călugăr minorit și criminal paranoic, Kun András. Acesta a ordonat uciderea tuturor bolnavilor și personalului, obligându-i să-și sape mormintele în curtea spitalului. Cei nedeplasabili au fost împușcați direct în paturile lor.
În mai 1945, au fost exhumate victimele acestei oribile crime, numărând 90 de cadavre. Printre acestea, s-au numărat patru clujeni: Izsó Diamant și soția sa, chirurgul Róth Marcell și Pál Janovics, fratele renumitului regizor de teatru și film, Jenő Janovi.
Urmările acestei tragedii sunt bine cunoscute. Comandoul criminal, condus de Kun András, a ocupat spitalul pe 12 ianuarie 1945. Bolnavii imobilizați în pat au fost executați pe loc, iar ceilalți au fost scoși în curte și forțați să-și sape propriile gropi înainte de a fi omorâți. Printre cei peste 90 de martiri îngropați în curtea spitalului s-au aflat Iszo Diamant și soția sa. Deși criminalii au încercat să-și acopere urmele, nu au reușit. La 3 aprilie 1945, cadavrele au fost dezgropate pentru colectarea dovezilor masacrului și apoi îngropate cu onoruri la cimitirul evreiesc din Obuda. Kun András și camarila sa au fugit și s-au ascuns, dar nu pentru mult timp. Ei au fost ulterior capturați, deferiți justiției și condamnați pentru crime de război.
Așa s-a stins viața lui Iszo Diamant, un pionier al industriei, a cărui moarte tragică marchează un capitol întunecat din istoria celui de-al Doilea Război Mondial.
Foto: Deshumarea victimelor de la Spitalul Evreiesc din Budapesta pe data de 3 aprilie 1945. Sursa foto: Rab László, A pokol tornácán...
Sursa documentară: Izso Diamant și Industria Sârmei Câmpia Turzii - Memoriile unui antreprenor francmason (1920-1940), ediție apărută sun egida Academiei Române, Institutul "George Barițiu" din Cluj-Napoca, ediție critică în limba română de: Attila Varga și Adrian Crivii -2023