Eveniment · 562 · 18 Aprilie 2019

Fotoetnografia-Salvgardare Identitară

Fotoetnografia-Salvgardare Identitarăariesnew.ro

Fotoetnografia-Salvgardare Identitară

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj invită publicul interesat să parcurgă o călătorie în vreme și vremuri, printre poze cu bunici și străbunici, dar și întâmplări demult petrecute, reunite într-un eveniment cultural, în care fotografia este personajul principal, intitulat ,,Fotoetnografia – Salvgardare identitară”. Expoziţia este parte a unor schimburi culturale etnografice între clujeni şi bănăţeni.

Vernisajul va avea loc marți, 23 aprilie 2019, începând cu ora 18.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga“ (Calea Dorobanților,104) și aduce în fața publicului clujean, în premieră, o colecție importantă de fotografie veche cu bănățenii de altădată, dar și piese de port și podoabă. Fotografiile fac parte din bogata Colecție etnografică ,,Marius Matei” și vor zăbovi pe simeze până joi, 2 mai a.c.

,,Prin realizarea de expoziții și tipărirea albumelor fotoetnografice încercăm să întemeiem o bază de date a unei lumi aproape apuse, urmărind evoluția costumului tradițional bănățean, a unor datini și obiceiuri pe cale de dispariție. Punând fotoetnografia în ecuația comunicațiilor, ajungem la concluzia că fiecare operă de artă este o valoare de schimb prin intermediul căreia oamenii comunică în permanență, este un mesaj din vremuri apuse, un act de codare și decodare în virtutea unui cod cunoscut în egală măsură de emițători și receptori.” spune Marius Matei, etnograf la Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

Pasionat colecționar, Marius Matei a adunat sute de piese de port popular și obiecte de podoabă autentice din Banat, dar și fotografii vechi, aducând în fața publicului clujean o mică părticică din bogata sa colecție.

Vernisajul expoziției este însoțit de un moment muzical instrumental susținut de Orchestra ,,Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.