Cultura · 87 · 28 Aug 2022

Horațiu Mălăele - ,,O poveste cam ciudată”

By REDACȚIE
Horațiu Mălăele - ,,O poveste cam ciudată”

O poveste cam ciudată

Drama personajelor lui Horațiu Mălăele se naște la intersecția dintre real și fantastic. Prin puterea imaginației sale prodigioase, autorul celor 3 povestiri transformă o boală misterioasă, o gară uitată de vreme și o bucată de tencuială însângerată în simboluri care îți rămân multă vreme în minte. În proza sa, nu există semnificații exacte, doar o infinitate de posibilități și interpretări. Eroii solitari conturați de Mălăele sunt prizonierii unei lumi în care domnește ambiguitatea, dezvăluindu-și secretele treptat, la fiecare nouă lectură. Artistul creează o adevărată bijuterie literară, concentrând un întreg univers plin de mister într-un volum de buzunar.

Poezii și vorbe-n vânt

În spatele simplității lor atent orchestrate și al ironiei inconfundabile specifice lui Horațiu Mălăele, poeziile, aforismele și desenele incluse în acest volum ascund o bogăție de sensuri, emoții și culori. Scrise pentru cititori cu mintea trează și cu chef de joacă, cuvintele alese de autor nu sunt niciodată vorbe-n vânt, dimpotrivă, au puterea de a stârni adevărate furtuni în imaginația celor care le citesc sau le recitesc.

Recenizii

„[…] crochiurile lui Mălăele – câteva linii, o buclă, un surâs, un ochi închis galeş sau pungaş – extrag perfect esenţa dintr-un caracter, un destin, un personaj. Decoct de personalitate. Aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai.”

- DAN C. MIHĂILESCU

„Horațiu Mălăele așterne trei povestiri kafkiene. Stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde. Scrise din vârful peniței, construite într-o cadență a scenariului de film, fiecare dintre ele ar fi putut deveni un roman.”

– DORU BUCȘU

Îl invidiez pe Horațiu. Cred că e minunat să ai atâta talent, cred că e și greu. Ai o responsabilitate imensă. Toată lumea așteaptă să fii foarte bun. Norocul lui e că reușește. O poveste cam ciudată se citește fără să vrei. Te ia povestea și nu te lasă din brațe decât atunci când închizi cartea. Și îți pare rău. Ai fi vrut să fie un roman. E doar o povestire, dar ce povestire!”

- MARIUS MANOLE


5ED26DB3-8EBF-4AC0-9068-DBDB649512EA

BACK TO TOP