History · 822 · 12.12.2023

Iată cum au murit cei 12 Apostoli ai lui Hristos

By PETRE POPP
Iată cum au murit cei 12 Apostoli ai lui Hristos

Moartea Apostolilor lui Hristos: Martiraj și devotament în creștinismul timpuriu
Dragi prieteni m-am gândit că ar fi interesanta o prezentare generală a modului în care se crede că au murit cei doisprezece apostoli ai lui Isus:

1. Petru: Tradiția susține că Petru a fost crucificat cu capul în jos la Roma, sub împăratul Nero, în jurul anului 64-68 d.Hr., deoarece s-a considerat nedemn să fie crucificat în același mod ca și Isus.

2. Andrei: Se spune că a fost crucificat pe o cruce în formă de X în Patras, Grecia. Din această cauză, aceasta este adesea numită "Crucea Sfântului Andrei".

3. Iacob cel Mare (fiul lui Zebedeu): Conform Faptelor Apostolilor 12:1-2, Iacob a fost primul apostol martirizat, executat prin tăierea capului la ordinul regelui Irod Agrippa I al Iudeii, în jurul anului 44 d.Hr.

4. Ioan: Spre deosebire de ceilalți apostoli, Ioan se crede că a murit de moarte naturală la o vârstă înaintată, în Efes, în jurul anului 100 d.Hr.

5. Filip: Se crede că a murit ca martir în Hierapolis, Frigia, fie crucificat, fie ucis cu pietre.

6. Bartolomeu (cunoscut și ca Natanael): Tradițiile variază, unele spunând că a fost flăiat de viu și apoi crucificat în Armenia.

7. Matei: Tradiția susține că a murit ca martir, posibil prin tăierea cu sabia în Etiopia sau Persia.

8. Toma: Se spune că a fost înjunghiat cu o lance în India, în timpul uneia dintre călătoriile sale misionare.

9. Iacob cel Drept (fiul lui Alfeu): Există relatări că a fost aruncat de pe acoperișul Templului din Ierusalim și apoi lovit cu pietre până la moarte.

10. Tadeu (cunoscut și ca Iuda, fiul lui Iacob): Se crede că a fost martirizat în Persia sau în Armenia, fie prin tăierea capului sau prin crucificare.

11. Simon Zelotul: Se spune că a fost crucificat, posibil în Persia.

12. Iuda Iscarioteanul: Conform Noului Testament, Iuda s-a sinucis după trădarea sa față de Isus. Faptele Apostolilor descriu moartea sa ca fiind prin cădere și spargere în mijloc, în timp ce în Evanghelia după Matei se spune că s-a spânzurat.

13. Matea: Apostolul care l-a înlocuit pe Iuda. Despre Matea, una dintre cele mai puțin cunoscute figuri dintre apostoli, există foarte puține informații și tradiții. De fapt, nu există o relatare clară sau unanim acceptată a modului sau locului morții sale

Este important de menționat că multe dintre aceste informații provin din tradiții și scrieri din secolele ulterioare, deci nu sunt întotdeauna complet verificabile din punct de vedere istoric.

Moartea celor 12 apostoli ai lui Hristos reflectă un capitol semnificativ în istoria creștinismului timpuriu, evidențiind devotamentul și sacrificiul lor pentru credință. Fiecare apostol a avut un sfârșit unic, variind de la martiraj la moarte naturală, dar toți au rămas fermi în convingerile lor. Aceste povești ale apostolilor subliniază intensitatea persecuțiilor timpurii împotriva creștinilor și rolul crucial pe care aceștia l-au avut în răspândirea și consolidarea creștinismului în lumea antică. Moartea lor, adesea dramatică și brutală, a servit ca un exemplu puternic pentru generațiile ulterioare de credincioși, consolidând astfel fundația spirituală și istorică a creștinismului.

PS. Dedic acest articol politicienilor “evlavioși-electoral” pupători de cruci, acelora care își etalează credința spirituală pe post de performanță profesională și politică! Nu le strică un strop de cultură!

BACK TO TOP