Interviul săptămânii · 577 · 26 August 2019

În dialog deschis cu social democrata, prof. HIDIȘAN FELICIA: -Tineri, stați mai puțin pe net și mai mult în viață reală!

În dialog deschis cu social democrata, prof. HIDIȘAN FELICIA: -Tineri, stați mai puțin pe net și mai mult în viață reală!ariesnew.ro

În dialog deschis cu social democrata, prof. HIDIȘAN FELICIA: -Tineri, stați mai puțin pe net și mai mult în viață reală!

➡️ Adrian Mărincean: -Cu toate că sunteţi un dascăl cunoscut în Câmpia Turzii ne spuneţi câteva cuvinte despre persoana Felicia Hidişan ?

➡️ Hidișan Felicia: – Sunt profesor de matematică pensionar, am 68 de ani, am absolvit în anul 1973 Facultatea de matematică, secţia pedagogie din cadrul Universităţii “Babeş- Bolyai” din Cluj Napoca. Mi-am început cariera de dascăl la Şcola generală din Frata jud. Cluj. Am făcut naveta din Turda la această şcoală timp de 8 ani, până în 1981, cînd în urma unui concurs am ajuns la Şcoala “Mihai Vitezul” din Câmpia Turzii la care am funcţionat până la pensionare,adică 28 de ani. Între anii 2000- 2009, am fost director al acestei şcoli. Sunt căsătorită de 43 de ani, cu Dumitru Hidişan, care a fost profesor de istorie la Liceul Teoretic “Pavel Dan” din Câmpia Turzii. Avem o fiică, Anca Roxana, doi nepoţi Petra de 8 ani şi Mihai de 5 ani,ginerele Alin, care locuiesc în Cluj Napoca. Ei sunt bucuria şi mândria noastă.

➡️ #AM:-Care sunt primele amintiri ce vă leagă de Câmpia Turzii?

➡️ #HF: -Am venit în Câmpia Turzii în anul 1981,pe vremea regimului comunist când centrul oraşului a început să se schimbe prin construirea blocurilor din piaţa Mihai Viteazu, dar şi zona blocuri unde s-a construit foarte mult. Şcoala “Mihai Viteazul” era una din cele mai mari şcoli din judeţ, cu mai bine de 1600 de elevi şi cu copiii de la Centrul de Plasament, zis Casa de Copii. A fost o perioadă grea pentru învăţământ dar dăruirea şi devotamentul dascălului era maxim. Îmi amintesc cu plăcere rezultatele deosebite obţinute de elevii mei la învăţătură dar şi la olimpiadele şcolare de matematică deşi condiţiile şcolare erau foarte grele.

➡️ #AM:-Este educaţia importantă în dezvoltarea unei localităţi? De ce?

➡️ #HF– Desigur. Educaţia este esenţială pentru dezvoltarea unei naţiuni şi în acest context şi Câmpia Turzii are nevoie de oameni educaţi, capabili să ridice nivelul de civilizaţie al oraşului. În acelaşi timp un om educat are posibilitatea să se afirme şi pe plan personal. La români a existat şi există o mare dragoste şi respect pentru şcoală ca factor de educaţie.Trebuie să depunem eforturi susţinute pentru ca şcoala să-şi recapete locul şi rolul ca instituţie care răspunde de educaţia naţiunii.

➡️ #AM: -Ce hobby-uri aveţi?

➡️ #HF: – Dacă petrecerea timpului cu nepoţii este un hobby, atunci acesta este cel mai plăcut hobby. Îmi place să cos goblen. Mi-am făcut în apartament o expoziţie cu tablouri cusute de mine. Cred că tot un hobby este şi munca pe care o fac în cadrul asociaţiei “Femina 2014” pe care am înfiinţat-o împreună cu d-nele Dorin Sărmăşan, Monica Uiorean, Eugenia Popa şi Simina Şipoş în anul 2014. În cadrul acestei asociaţii am cooptat femei din Câmpia Turzii de diferite vârste, cu care am desfăşurat multe activităţi plăcute, am editat o carte de poezii a d-nei Florica Giurgiu, 3 numere ale revistei culturale ,,Astra” şi cu ocazia centenarului cărţi poştale ghirişene.

➡️ #AM: -Ce lipseşte astăzi oraşului nostru ?

➡️ #HF: -Oameni cu initiativă, harnici şi implicaţi în viaţa societăţii. Sunt membru P.S.D. din anul 2001, dar cel mai mult am activat în cadrul organizaţiei după pensionarea din 2009, pentru că înainte nu prea erai bine văzut, mai ales în perioada de directorat, dacă erai membru de partid. În ultimii ani, mulţi cetăţeni ai oraşului au devenit nişte nostalgici ai existenţei lor în cadrul Combinatului Metalurgic şi nu au luptat pentru schimbarea condiţiei lor sociale spre mai bine. De câtva timp mă frământă o întrebare: P.S.D. a mărit pensile, salariile cadrelor didactice şi ale medicilor, a acordat facilităţi studenţilor, a mărit alocaţiile copiilor şi totuşi puţini dintre aceştia susţin partidul, îl votează mai puţini decât înainte. Sloganul opoziţiei” PSD ciuma roşie” este fabricat cu răutate de oameni fără suflet, care doresc răul acestei ţări.

➡️ #AM: -Dacă aţi avea posibilitatea să vorbiţi cu toţi tinerii din România, ce le-aţi transmite?

➡️ #HF: – Lucrând cu copii şi adolescenţi timp de 36 de ani, am reuşit să-i cunosc, să le cunosc visele, puterea şi speranţele lor. Contrar unora eu am mare încredere în tineri. Majoritatea ştiu ce vreau de la viaţă. Învaţă, luptă, îşi construiesc viitorul frumos. Sunt însă mulţi care sunt ameţiţi de traiul uşor, exemplele nocive din societate, câştiguri rapide fără muncă, ilicite. Cred că cei care doresc să muncească cinstit pentru viitorul lor au această posibilitate pentru că la ora actuală există locuri de muncă pentru tinerii noştrii. Să aibă răbdare, să parcurgă toţi paşii pentru a accede cât mai sus. Să asculte măcar din când în când sfaturile oamenilor în vârstă care nu le doresc răul ci bunastarea.Să stea mai puţin pe net şi mai mult în viaţa reală, să se implice în viaţa socială fără a cere răsplată. Cel mai mare îndemn le dau tinerilor să-şi iubească ţara, neamul şi părinţii.Dacă această ţară va crescut, educat, şcolarizat, de ce să o hulim şi să fugim în altă parte pentru un trai “mai bun” în loc să rămâneţi aici să faceţi din România ţara în care să vă duceţi traiul visat.

➡️ Adrian Mărincean: - Vă mulțumesc doamna profesor pentru timpul acordat!