Sports History · 371 · 12.11.2022

Înființarea *Comisiei de Arbitrii la Câmpia Turzii* cu: Popovici, Jucan, Mari, Baciu, Muntean, Felecan și Biriș

By REDACȚIE
Înființarea *Comisiei de Arbitrii la Câmpia Turzii* cu: Popovici, Jucan, Mari, Baciu, Muntean, Felecan și Biriș

Despre arbitrii la Câmpia Turzii se vorbea numai cu ocazia jocurilor amicale ale ISCT. Atunci îi vedeam pe regretații Câmpean, Petran și Chirilă pionierii arbitrajului din localitate. Pentru a deveni arbitru era obligator să te înscri la comisia din Turda. La fel am procedat și eu în 1975 alături de mai multi dormitori. In cadrul comisiei din Turda exista în permanență o abordare diferită privind arbitrii localnici si ceilalți. Acest aspect se observa la întocmirea listei pentru lotul judetean, la delegari care erau întocmite preferențial în funcție de distanta, barem, număr de jocuri etc. Eu am aflat după trei ani că trebuia să fi trecut pe lista pentru a fi delegat la jocurile de la județ. În permanență mă gândeam sa găsesc o modalitate de a ne separa de Turda. Această oportunitate a apărut în luna mai 1983 când la ședința săptămânală a participant și secretarul de partid care răspundea de activitatea sportivă. Acesta pe un ton răstit a criticat activitatea ,ne-a amenințat că vor urma repercursiuni, dar nu a prezentat nici o solutie pt. revitalizarea activității. Atunci mi-am dat seama că nu exista nici o șansă să se schimbe ceva și m-am ridicat spunând că voi părăsi sala de ședințe pentru a nu mai asista la astfel de scene și tratamente si “voi înființa o comisie la Câmpia Turzii” cu toate riscurile.

Am început activitatea împreună cu cei 7 arbitrii, eu, Jucan, Mari, Baciu, Muntean, Felecan și Biris al 8-lea nu a dorit să riște fiind Div. *A. Tot atunci echipele de fotbal participante in campionatul teritorial Turda am venit de partea noastră înființând și o comisie de fotbal cuprinzând 16 echipe condusă de regretații Țonea și Astăluș. Astfel comisia din Turda s-a desființat.

În perioada 1983-1992 am reușit împreună cu colegii mei să ne facem cunoscuți în țară, ajungând la un nr. de 49 de arbitrii, dintre care 8 divizionari: Popovici *B si linie *A, Mărginean *B si Jucan, Voroneanu, Moldovan, Chetan, Rus si Coc, toți *C.

După 1992 cei care au urmat la conducerea arbitrajului au reușit să facă în așa fel încât aceasta activitate să nu mai fie atractivă, dovada situația actuala unde comisia număra 7 arbitrii din care unul divizionar. Eu aștept în continuare de 30 de ani ca municipiul Câmpia Turzii să aibă din nou un arbitru în prima ligă. În final le doresc mult succes actualilor conducători.

Cu respect Cornel Popovici

BACK TO TOP