Interviul săptămânii · 1040 · 22 Aprilie 2019

Interviu cu, Ionel ISAC – secretar executiv al PSD Câmpia Turzii si consilier în Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii .

Interviu cu, Ionel ISAC – secretar executiv al PSD Câmpia Turzii si consilier în Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii .ariesnew.ro

▶️ #DIALOG ÎNTRE SOCIAL-DEMOCRAȚI !

Interviu cu, Ionel ISAC – secretar executive al P.S.D. Câmpia Turzii si consilier în Consiliul Local al municipiului Câmpia Turzii .

▶️ #AdrianRaduMARINCEAN : - Considerați că experiența dumneavoastră anterioară v-a fost și vă este folositoare pentru ocuparea unei funcții de demnitate pubică?

▶️ #IonelISAC : - Adrian, te salut și vreau în primul rând să te felicit pentru această inițiativă a dialogului între social-democrați, a dialogului între generații și în același timp îți mulțumesc pentru invitație.

​Cu siguranță experiența profesională acumulată de-a lungul timpului conteaza foarte mult atunci când decizi să intri viața politică și un numai. Nu cred că am mai spus-o, dar o fac acum, am intrat în viața politică din dorința și cu convingerea că pot face bine pentru cetățeni, pentru că politicul poate oferi mult cetățeanului dacă ești un om cinstit și onest. Am intrat în politică și tot ce am făcut până acum, a fost neconditionat și o să continui să merg pe acelasi drum, doar pentru a servi interesele cetățeanului.

​Adrian, mai este o lună de zile, până când v-a fi trecut cea de-a 60-a primăvară și tot ceea ce am facut în viață, am făcut cu demnitate, verticalitate, cu bună credință și onoare, neuitând niciodată ca respectul față de cetățean este un lucru foarte important. Eu am intrat în viața politică, venid dintr-o zonă a disciplinei, a privațiunilor, a vieții cazone, adică din sistemul militar. Sistemul militar te învață să fii bărbat, chiar dacă unii acreditează cu totul alt ceva, încercând să ducă în derizoriu activitatea acestei instituții. Acest sistem m-a transformat în omul cu verticalitate, demnitate, onoare, omul care își iubește necondiționat țara și neamul din care face parte și care pune respectul față de aproapele lui, în prim plan. Unii poate că, mă consideră un om dur, neaccesibil, inabordabil, distant, dar greșesc gândind așa. Cum ți-am mai spus sunt înainte de toate un om disciplinat, serios, punctual, urăsc minciuna și omul prefăcut și profitor. În spatele acestor aparente de care unii se înșeală, sunt un om normal, deschis dialogului progresist, sociabil, cu capriciile și sensibilitățile unei persoane care a reușit în viață cu bune și rele.

Da, Adrian …toate acestea si poate multe altele m-au pregatit pentru viața si tot ce am învățat îmi folosește cu prisosință astăzi și doresc să transmit mai departe, generației tinere tot ce este mai bun și folositor din experiența și învățătura mea. Pentru că dacă un ești pregătit profesional, indiferent de domeniul de activitate, nu esti cinstit, onest, vertical, cu o gândire dreaptă, pragmatică si progresista în același timp, nu stii să transmiți sinceritate si siguranța celui de lângă tine, nu ai făcut nimic, esti un simplu voiajor prin viață și nu-ti rămâne decât un singur lucru de făcut, acela de asta deoparte, pe margine ca simple observator si a nu te afla în treabă.

▶️ #AdrianRaduMARINCEAN : - Care este, după părerea dumneavoastră cea mai mare realizare profesională în calitatea de consilier local? Cum ați reușit să o obtineți și care au fost piedicile?

▶️ #IonelISAC : - Vezi tu Adrian, chestiunea cu realizarile personale în politică pe mine nu mă interesează, nu mă animă deloc. Fiind în opoziție în Consiliul Local, eu și colegilor mei le sunt limitate oportunitatile și ușile le sunt închise. Asta nu înseamnă că noi am renunțat, că nu participăm la dezbateri, da, avem opinii pe care transmitem executivului si de foarte multe ori amendam derapajele de la lege. Am să încerc sa-ti explic pe scurt cum stau lucrurile si care este activitatea noastra în cadrul Consiliului Local. Am norocul de a fi contemporan si să lucrez cu o echipa formidabila, cu niste oameni minunati, bine pregatiti, aceasta fiind grupul social-democrat. In aproape 3 ani de mandat, care s-au scurs, am gândit împreună cu colegii mei si propus o serie de proiecte de hotărâre care vizau diferite domenii de activitate (social cultural, sport, economic-financiar, religie, administratie locala etc.) proiecte care din păcate nu si-au gasit finalitatea din cauza refuzului actualului primar al municipiului si coalitiei majoritare din consiliu de a fi trecute pe ordinea de zi si dezbatute in plenul sedintelor Consiliului Local. Daca nu ma înșeală memoria si nu mă înșeală, grupul nostru a initiat un număr de 15 proiecte de hotarare care din pacate nu au ajuns sa fie dezbatute de deliberativ, ca urmare a refuzului, nemotivat, al primarului de a le introduce pe ordinea de zi.

Era să uit, totusi ca prin minune, împreună cu colegii social-democrati am reusit sa introducem pe ordinea de zi si sa dezbatem in Consiliul Local proiectul de hotarare privind atribuirea denumirii de P-ta TRICILORULUI, spatiului cuprins intre Biserica Ortodoxa-II si Palatul Cultural ,,Ionel FLOASIU “ in fata salii de sport ,,Ioan STANATIEV “.

Chiar daca nu mă pot, nu ne putem lauda, cu anumite realizari punctuale, activitatea in cadrul Consiliului Local si nu numai este una laborioasa, toti cei cinci consilieri sociali-democrati intervenid punctual atunci cand situatia o impune, cu opinii si propuneri personale, amendand de cele mai multe ori proiectele de hotarare, astfel ca ccestea sa corespunda cadrului legal. Dacă în anul 2020 se castigă alegerile locale si cu siguranta așa se v-a întâmpla, ecuatia se schimba radical si rezultatul administrarii municipiului v-a fi altul.

▶️ #AdrianRaduMARINCEAN : - Care credeti că este cea mai mare piedica instituțională pentru a va desfasura cu succes mandatul?

▶️ #IonelISAC : - Poate ca la aceasta întrebare, raspunsul meu o să te surprindă. Urăsc, detest, în felul meu, prostia, răutatea, infatuarea, aroganța, bineinteles că ei nu știu de toate aceste calitati, dacă le putem numi calitati si nu în ultimul rand incompetenta institutionalizata în cadrul Primariei municipiului Campia Turzii. Incompetenta factorilor de conducere/raspundere, a decidentilor politici din administratia locala, lipsa unei planificari riguroase a proiectelor si prioritizarea acestora, nu fac altceva decat sa duca spre nefunctionalitate, tergiversare (,,eu nu semnez! “), executivul intrand intr-un blocaj real si toate acestea rasfrangandu-se asupra cetateanului, cu servicii sociale si nu numai de proasta/slaba calitate, ceea ce duc spre un trai de viata scazut. Si Doamne, Dumnezeule cand ma gandesc ca suntem totusi în secolul XXI mă trec fiorii. Din pacate mare lucru un putem face, nu avem decat sa mergem pe drumul propus, san e atingem obiectivele,să muncim mult în campania pentru Europarlamentare si cu un rezultat foarte bun să abordam viitoarea campanie prezidențiale din toamna/iarna acestui an, pentru a instala la Cotroceni un presedinte social-democrat si atunci altfel putem aborda alegerile locale din iunie 2020.

​A venit timpul ca generatia mea, cea mai în varsta, dar in special cea tanara, pentru ca voi sunteti viitorul, sa spargem, sa rasturnam sabloanele, tiparele clasice de gandire, provocandu-ne la o permanenta punere sub semnul întrebării a certitudinilor si la un proces de constientizare de sine. Dogma dă certitudini. Trebuie să gandim deschis, liber si atunci putem spune că suntem constienti.

▶️ #AdrianRaduMARINCEAN : - Care este natura colaborarii cu alesii locali din celelalte partide? La aceasta întrebare, raspunsul meu o să te surprindă.

▶️ #IonelISAC : - Am sa te surprind din nou cu raspunsul. NULĂ !!! Pai Adrian, UDMR-istii se vândură pe câțiva arginti, PPU-sl-ul un partid care umbla ca Moise în pustie, cautandu-si identitatea politica, cu indivizi in consiliul local fara verticalitate si onoare, incearca sa-si rezolve interesele personale si de grup, prin actiuni murdare, nedemne de calitatea pe care o ocupa, respectiv cea de demnitate publica. Ma intreb retoric, ce stiu ei despre notiune de ,,demnitate publica “..? Da, sunt vanduti PNL-ului si sunt partasi la dezastroasa administrare a municipiului Campia Turzii.

​Cum sa colaborezi cu asemenea indivizi care si-au vandut pana si sufletul unor interese meschine, ori ce as face/ ce am face este sortit esecului, pentru simplul motiv ca propunerea/iniciativa apartine social-democratilor. Sunt orbiti, ametiti, imbatati de putere si nu vad in fata ochilor decat goana dupa capatuiala, prin afaceri meschine, murdare care nu au nimic în comun cu legislatia in vigoare, facute smechereste luand modelul golanasilor de cartier. Te rog sa-mi scuzi duritatea cuvintelor, dar pentru asemenea personaje, a intelege, cred ca sunt destul de elegant. Cu acordul tau cred ca este bines a ne oprim aici si sa trecem la urmatoarea intrebare. Ca o concluzie totusi, colaborare institutionala, interumana sau cum vrei sa-i spui, LIPSESTE CU DESAVARSIRE !! si procesul este ireversibil.

▶️ #AdrianRaduMARINCEAN : - Care este viziunea dumneavoastra privind infrastructura orasului.municipiului ce ati inbunatati si cum? Aveti in desfasurare un astfel de project?

▶️ #IonelISAC :- Am si avem, împreună cu colegii consilieri, o anumita abordare managerială in ceea ce privaste infrastructura municipiului, imbunatatirea acesteia si pot sa spun chiar un plan foarte ambitios, da-mi voie ca deocamdată sa ,,nu dau din casa” si să ramana pentru ceva timp la ,,TOP SECRET” si cand veni-va timpul vom trece la desecretizare. Stii, este o chestiune de protectia informatiilor, a dreptului de autor, pentru ca acesit baieti si fete, au o mare calitate, aceea de a ciopia, in loc sa-si puna la treaba intelectul si nu dealta dar s-ar putea sa se apuce de treaba si sa ne surprinda. Totusi ca asa nu trecem chiar asa peste aceasta intrebare, am sa fac cateva consideratii de ordin general.

​Infrastructura unui oras/municipiu cuprinde o multitudine de activitati in cele mai diverse domenii de activitate, nu trebuie sa ne gandim numai la a declansa ,,marea asfaltare”, a petici pe ici pe colo carosabilul si accesul pietonal, a vopsi frumos trecerile de pietoni atunci cand aniversam zilele municipiului sau de sfintele sarbatori pascale, ca ulterior sa iesim si sa batem toba in piata publica, ca vezi doamne ce mari realizari avem. Acest domeniu al infrastructurii este mult mai complex. Hai sa incep mai intai, cu reabilitarea patrimoniului istoric si cultural al municipiului, unde avem de facut destule, palatul cultural, monumentele istorice, ca sa dau cateva exemple, stau sa cada, au nevoie de reparatii capitale, urgente, imbunatatirea conditiilor de locuire in cartierele de blocuri, amenajarea si infrumusetarea spatiului public, modernizarea infrastructurii urbane (retele de apa, canal, gaz si electricitate, drumuri, retele de transport, aleei pietonale) ceea ce la noi in municipiu lasa de dorit dupa trei ani de administrare PNL-ista si compania. Cum le-as face?Este o chestiune tot de strategie si da-mi voie sa un divulg, încă. Adrian, te vad asa nemultumit parca, de raspunsul meu.

Am sa-ti spun asa, toate aceste lucruri se fac cu oameni. Cu oameni profesionisti inchegati intr-o echipa profesionista si determinati sa se inhame la munca. Altfel, daca ne lamentam, cautam scuze nu facem nimic. Trebuie sa stii si sa pui in practica, sa nu ramana doar la nivel declarativ, atragerea investitorilor privati in diferite proiecte ale administratiei locale, a crea parteneriate public – privat, iar ca simple cetatean participa la intalnirile organizate de administratia locala si implicate in actiunile societatii civile, ca voluntar sau membru al uneiasociatii. Cred ca am spus destul, cu alta ocazie in alt context mai multe. Totul este sa vrei si sa te apuci de munca, cu o gandire economico-financiara sanatoasa, realista, sustenabila, cu o planificare si prioritizare a proiectelor riguroasa, un control al executiei bine planificat si atunci succesul este garanta 100% cat si implinirea muncii tale. M-am oprit!!

▶️ #AdrianRaduMARINCEAN: - Este pentru dumneavoastra atragerea de fonduri europene o prioritate ...? De ce ...? Cum se poate face ...?

▶️ #IonelISAC : -Normal ca este o prioritate. Avem studii europene, cercetari de piata, ghiduri in care sunt exemplificati pasii de facut, ca si la intrebarea precedente, trebuie sa vrei, sa intelegi mecanismul si sa te apuci serios de treaba. Si atragerea de fonduri europene, nu este o inventi de a mea, dar tine totusi de strategia abordata, domeniile de aplicabilitate, documentatie intocmita, lucruri la care tin foarte mult si da-mi voie ca deocamdata sa le tin tot la ,,TOP SECRET “ Hai, totusi ca sa nu ramai dezamagit, am sa-ti spun cateva cuvinte.

​Atragerea de fonduri europene si o sa ma refer la cele nerambursabile, un este o treaba chiar asa de simpla, cu mar crede cineva. Aceasta activitate se desfasoara pe mai multe paliere, programe si in cuvantul meu, pentru tine si cititorii interesati, am sa ma refer la unul singur ,,START UP NATION-2019 si cate se pot face prin accesarea acestui program. Beneficiarii acestui program sunt microintreprinderili, intreprinerile mici si mijlocii, atat din mediul urban, cat si rural. Sunt multe elemente care pot fi achizitionate prin accesarea acestui program, dar cum spuneam mai devreme, mai intai trebuie sa vrei, sa ai capacitatea intelectuala necesara, sa deschizi cartea programul, sa-ti insusesti cunostintele necesare scrierii proiectului, cu depunerea lui spre finantare, cu speranta ca ai muncit bine și trăind cu aceeasi speranta ca raspunsul nu poate fi altul decat ,, APROBAT..!! “. Ce satisfactie. Total pare simplu, dar munca este colosala si de cele mai multe ori este incununata de succes. Pana la urma, nimic nu este in zadar.

​Ne oprim aici Adrian. Cu mine trebuie sa te inarmezi cu rabdare, pentru ca atunci cand ma intind la vorba, ..dureaza.

​Inca odata iti multumesc pentru invitatie si astept o data viitoare.

Am sa inchei, asa cum ziceti voi ardelenii, … sa ai o zi nealcose ...!!