Facebook Scan · 893 · 30 Noiembrie 2018

Interviu cu sociologul Petre Pop, despre prieteniile virtuale.

Interviu cu sociologul Petre Pop, despre prieteniile virtuale.ariesnew.ro

#Reporter -Cristina Oprea: Se reinventează omul sau îşi construieşte un alt ego prin intermediul unei pagini pe o reţea de socializare?
#PetrePop: Reinventarea este un atribut al omului şi implicit al umanităţii, însă cred totuşi că acest alter ego este un substitut sintetic, metaforic spus. Vedeţi, construcţia unei reţele de socializare se face cu ajutorul computerului, care este un instrument rece, care construieşte un mediu social rece. Comunicarea directă, face to face, este una caldă, unde sentimentele, emoţiile, pasiunile sunt vii, stări pe care biţii nu le pot reda.

#Rep: Construirea unei prietenii între doi oameni durează o perioadă de timp mai îndelungată. Pe o reţea de socializare numai câteva secunde. Ce mai reprezintă astăzi prietenia?

#PP: Prietenia este o afinitate, o relaţie reciprocă ce leagă două persoane prin sinceritate. Ea se bazează în primul rând pe respect, pe sentimente şi emoţii reale. Se spune că prietenii adevăraţi sunt cei din copilarie, de ce? Pentru că sunt pur şi simplu, sunt adevăraţi fără să fie descrişi. Vedeţi, construirea unei prietenii prin reţele de socializare se face prin descriere şi în imagini, care de cele mai multe ori sunt imbunătăţite şi nu prezintă realitatatea întru totul, iar atunci când o descoperim pe de-a-ntregul această realitate, ramânem dezamăgiţi. Acest tip de construcţie nu durează mult. Nu exclude posibilitatea contruirii unei prietenii adevărate şi sincere pe reţelele de socializare şi care să dureze. Sunt foarte multe exemple de acest tip.

#Rep: Este reţeaua de socializare o formă de educaţie pentru tânăra generaţie?
#PP: Poate oferi forme de educaţie. Faptul că avem uşor acces la informaţii, că sunt surse imense de informare, că putem comunica uşor şi în timp real, ne dă posibilitate să învăţăm mult mai uşor, ieftin şi eficient.

#Rep: Ce motive îl determină pe un adolescent să intre ca membru într-o reţea de socializare?

#PP: În primul rând nevoia adolescentului de a se descoperi, de a călători şi de a explora noi dimensiuni ale comunicării îl determină să apeleze la mijloace auxiliare de comunicare. Este perioada cea mai propice de a se integra în grupuri de prieteni, reţele de socializare oferă această posibilitate adolescentului. Este o nevoie psihologică a adolescentului satisfăcută cu uşurinţă prin social-media.

#Rep: Este reţeaua de socializare o formă de aţi ajuta semenul aflat într-un moment critic al vieţii sale?

#PP: Sunt atâtea exemple prin care televziunile, radioul, reţele de socializare au oferit posibilitatea realizării unor campanii de informare şi de ajutorare a unor semeni de ai noştrii aflaţi în moment dificile ale vieţii.

#Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră personal reţeaua de socializare?

#PP: În primul rând o modalitate modernă, utilă şi facilă de dezvoltare personală. O posibilitate de afirmare, de împărtăşire a unor gânduri şi idei. În al doilea rând o oportunitate de promovare a proiectelor iniţiate de mine, de echipa din care fac parte. Nu în ultimul rând o opţiune.

#Rep: Vă mulţumesc