History · 401 · 20 Iun 2022

Ioan CORȘEU -,,Onel fotograful” *1943-1998*

By psiholog PETRE POPP
Ioan CORȘEU -,,Onel fotograful” *1943-1998*

S-a născut la 4 Iulie 1943 în com. Ceanu Mare… La vârsta de 18 luni, în condițiile celui de-al doilea război mondial, face o infecție la cap, urmare căreia a rămas cu deficiență de auz și vorbit (surdomut). Urmează 9 clase la Școala Specială pentru Surdo-Muți din Cluj și patru clase profesionale.

Avea un mare talent la desen, iar ca pasiune iubea jocul de șah și fotografia. Își făcea ușor prieteni prin meseria de fotograf, pasiune care a făcut-o până în ultima clipă a vieții.

Viziune lui despre lume și viață era oarecum diferită de a acelor auzitori, dar a avut familia care l-a susținut mereu. L-am cunoscut personal fiind vecin cu bunicii mei materni, pe strada Gh. Lazăr din Cartierul Sărât…ne-am împrietenit de aceea vă pot spune că a avea o sensibilitate aparte de a simți oamenii, evitându-i pe cei agresivi si răi.

Printre prietenii care-l sfătuiau de bine, au fost, prof. de matematică Șerban, Av. Racolța, Traian Macovei, Pop Solomon (Ticu’ BIL) și mulți alții.

În anul 1972 se căsătorește cu Livia Corșeu, cu aceași deficiență, alături de care conviețuiește până în data de 23 august 1998, fiind la Cluj-Napoca după un aparat de fotografiat, în plină stradă a suferit un AVC, iar după două zile trecere la cele veșnice!

Cine nu-și aduce aminte de Onel (mutul) fotograful, care spunea ,,5 lei poza, pentru tine!”.

Fie-i memoria binecuvântată!

BACK TO TOP