History · 376 · 13.10.2022

Iordan BOCOȘ și Vasile BOCOȘ - *Eroii din URCA dispăruți în bătălia de la STALINGRAD*

By PETRE POPP
Iordan BOCOȘ și Vasile BOCOȘ - *Eroii din URCA dispăruți în bătălia de la STALINGRAD*

Iordan BOCOȘ și Vasile BOCOȘ, au fost doi tineri în floarea vârstei de 20 de ani, din URCA, comuna VIIȘOARA, județul CLUJ, feciori ardeleni, care din datorie față de țară și rege, au plecat la luptă într-un război nemilos și care din păcate au fost dați dispăruți în bătălia de STALINGRAD -1942,...o luptă crâncenă din care ambii nu s-au mai întors acasă.

La 23 august 1942: Începutul bătăliei de la Stalingrad, încheiată cu eșecul răsunător al lui Hitler și dezastrul armatei române. În bătălia de la Stalingrad au fost angrenați peste 300.000 de militari români

Pe 23 august 1942 s-au împlinit 80 de ani de la debutul bătăliei de la Stalingrad, dintre armata germană și aliații săi, printre care armata română, și armata sovietică, cea mai sângeroasă bătălia din cel de-al doilea război mondial și din istoria omenirii.

Obiectivul principal al ofensivei germane lansată în vara lui 1942 îl reprezentau câmpurile petrolifere din Caucaz, Maikop și Groznîi, în cadrul operațiunii Blau – Albastru, explică istoricul militar Ottmar Trașcă, de la Institutul de istorie Gheorghe Barițiu de la Cluj.

BACK TO TOP