Cultura · 147 · 06 Decembrie 2018

Lucrări de tinerețe ale lui George Enescu, în premieră pe scena Filarmonicii Cluj

Lucrări de tinerețe ale lui George Enescu, în premieră pe scena Filarmonicii Clujariesnew.ro

Lucrări de tinerețe ale lui George Enescu, în premieră pe scena Filarmonicii Cluj

Vineri, 7 decembrie, de la ora 19.00, la Auditorium Maximum, Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat ,,Transilvania”, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, vor face auzite, în premieră mondială, două lucrări de tinerețe ale lui George Enescu, retranscrise de către Gabriel Bebeșelea.
George Enescu este cel mai mare compozitor român și, în ciuda acestui fapt, nu este cunoscut foarte bine, tocmai pentru că muzicologii și interpreții și-au concentrat mai mult atenția pe operele sale de maturitate. El a început să-și numeroteze lucrările la 16 ani, cu ,,Poema română”, op.1, lucrare cântată în premieră la Cluj, în data de 23 noiembrie, în primul concert al Filarmonicii de Stat ,,Transilvania”, dedicat Centenarului Marii Uniri. Lucrarea este una extrem de matură, de închegată, pentru un compozitor la vârsta respectivă. Tocmai de aceea, dirijorul Gabriel Bebeșelea (sub bagheta căruia s-a cântat lucrarea), a fost provocat să afle cum a arătat muzica creată de George Enescu înainte de ,,Poema română” și care a fost parcursul componistic care a dus la această lucrare, cu toate că există valoroase simfonii de școală.
Astfel, în seara spectacolului publicul va auzi două uverturi de concert, ,,Ouverture tragique", op. 6 (opus temporar dat de Enescu lucrărilor sale ,,de școală”) și ,,Ouveture triomphale" op.11, compuse la 14 și respectiv 15 ani, demonstrând un talent debordant, dar mai ales începutul cristalizării sale ca și compozitor. De asemenea, împreună cu tenorul Tiberius Simu, se va cânta un fragment dintr-o lucrare monumentală, tot în primă audiție absolută. E vorba de monologul lui Arald din oratoriul ,,Strigoii", înregistrat pe CD împreună cu Orchestra Simfonică Radio Berlin.
Gabriel Bebeșelea: ,,Această lucrare are o poveste foarte interesantă. Enescu a compus oratoriul pe versuri de Mihai Eminescu în timpul Primului Război Mondial, în 1916. A finalizat schițele dar nu se știe în ce context le-a pierdut. Au fost recuperate în anii ’70 de către Romeo Drăghici, directorul Muzeului George Enescu, iar acesta le-a oferit compozitorului Cornel Țăranu care le-a pus cap la cap, reconstruind întreaga compoziție din schițe. În 2017 a fost orchestrat de compozitorul Sabin Păutza, sub atenta colaborare a maestrului Cornel Țăranu. Strigoii e veriga lipsă dintre lucrările vocale de tinerețe și Oedipe, marea sa capodoperă. E ceea ce ne lipsea pentru a găsi tranziția dintre cele două perioade componistice ale sale. Aici regăsim preocupări expresioniste, într-o sincronicitate perfectă cu epoca: experimentează cu sprechgesang, neomodalism, polimodalism/politonalism și chiar atonalism.”
Concertul face parte din seria THINK OUTSDE THE MUSIC BOX și va presupune interacțiunea directă cu publicul după spectacol. Se va putea discuta pe marginea lucrărilor direct cu dirijorul, cel care a reconstruit cele două lucrări în primă audiție absolută.
Eveniment finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul proiectelor pentru Centenarul Marii Uniri.

Informații despre artiști

Stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță pe Gabriel Bebeşelea la pupitrul unor orchestre precum Philharmonia Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică Academică de Stat a Rusiei „Evgeny Svetlanov", Orchestra Filarmonicii Naţionale a Rusiei, Opera Naţională a Ucrainei, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Würth Philharmoniker. De asemenea, a debutat, stagiunea trecută, la Palatul Artelor din Budapesta, la Konzerthaus din Berlin şi la Musikverein din Viena. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în luna decembrie a anului trecut un CD cu lucrări de George Enescu. Printre soliștii cu care va lucra în stagiunile viitoare se numără Sarah Chang, Ray Chan, Robert Levin, Valentina Lisitsa, Letitia Moreno, Sayaka Shoji, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu. În România, Gabriel Bebeșelea dirijează frecvent orchestre precum Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica de Stat Sibiu.
Un dirijor notabil de operă, Gabriel Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tînăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015 a fost numit Dirijor Principal al Operei Române din Cluj. În afara României, a dirijat producții ale operelor Il viaggio a Reims la Festivalul de Operă „Rossini" din Pesaro în vara anului 2016 și Mireasa ţarului de Rimski-Korsakov la Opera din Perm în februarie 2017.
Gabriel Bebeșelea este câştigător al concursurilor de dirijat „Lovro von Matačić” (2015) şi „Jeunesses Musicales” (2010), precum și seminifinalist al concursurilor de dirijat „Donatella Flick” al London Symphony Orchestra (2014) și „Gustav Mahler” al Bamberger Symphoniker (2016). În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru „Cel mai bun dirijor”.
În 2011 Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să lucreze cu cîţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Cristoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.
Absolvent al studiilor de licenţă ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Gabriel Bebeșelea este în prezent doctorand al aceleiaşi universităţi, sub îndrumarea lui Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa profesorului Mark Stringer.

ziare & stiri