Investigation · 1122 · 07.07.2022

Mafia fierului vechi/compensările…sursele de îmbogățire a baronilor de la Industria Sârmei.

By REDACȚIE
Mafia fierului vechi/compensările…sursele de îmbogățire a baronilor de la Industria Sârmei.

După revoluția din 1989, am crezut cu toții că vom putea beneficia de libertate, de un trai mai bun, în general, însă nu am crezut niciodată că societatea în care trăim se va degrada atât de mult, încât să fie distrusă din toate punctele de vedere: economic, moral dar și spiritual!

Dacă mai bine de câteva decenii *Industria Sârmei Câmpia Turzii* a fost factorul determinant în dezvoltarea zonei, un element de emancipare și de profesionalizare a mii de oameni, brusc, începând cu 1990 a devenit o oportunitate de îmbogățire pentru o parte din ,,elita fabricii", care profitând de naivitatea municitorilor și de ambiguitatea legislativă a *tranziției*, au făcut averi imense delapidând fabrica.

Scoarța de la Oțelărie ,,ruleta cu bani’’

Un fost angajat al fabricii, ne descrie modalitatea prin care ,,mafia a fierului vechi’’, formată din angajați de la pază, de la cântar…etc. si sub protecția unor polițiști corupți, printr-un sistem ,,ruletă’’ vindeau și revindeau aceași cantitate de rebut (scoartă de la Oțelăriel) fabricii.

În procesul de turnare a oțelului se forma o scoarță (rebut), care era încărcată spre a fi depozitată pe *Halda de zgură*, transport care era scos din incinta fabricii pe la Poarta 2 și care se reîntorcea în uzină pe Poarta 4,... era din nou cântărit și revândut fabricii ca fier vechi…un proces ciclic care în anii 1991-2003 producea bani pentru ,,toată lumea’’ din sistem…

Compensările

O altă sursă de îmbogățire au fost *compensările*, un flux ce transforma datoriile la gaz, curent, etc, în marfă finită și bineînțeles la sfârșitul circuitului, în bani pentru ,,baronii sârmei".

(va urma)

BACK TO TOP