Sănatate · 1357 · 04 Septembrie 2018

Medicul Lehel Cergo: Este nevoie să se cumpere defibrilatoare pentru Câmpia Turzii? DA , unele inteligente, automate care pot defibrila fără personal specializat.

Medicul Lehel Cergo: Este nevoie să se cumpere defibrilatoare pentru Câmpia Turzii? DA , unele inteligente, automate care pot defibrila fără personal specializat. ariesnew.ro

Ziua de ieri a fost una nefasta pentru Campia Turzii. In decurs de 8 ore trei cetateni din orasul nostru au facut infarct. A supravietuit unul singur. Are 92 de ani. A doua persoana a fost o femeie de 63 de ani care a asteptat la Spital in stare grava timp de trei ore ca sa fie dusa la Cluj. Dupa trei ore a ajuns un echipaj cu medic care a preluat pacienta. Insa a fost prea tarziu pentru ea. La o ora de la internare a decedat la Institutul Inimii. Ultimul a fost un barbat de 48 de ani, care nu a ajuns nici macar la Spitalul din Campia Turzii. Ghinionul lui a fost ca la acel moment in oras nu exista nici un echipaj de salvare. Asa ca a fost trimisa o ambulanta din Turda, care a ajuns in 20 de minute. E mult, e putin? Pentru un pacient in stop cardiorespirator este enorm. Dar poti ajunge din Turda mai repede de atat? Sigur, au aparut imediat reactiile cu incompetenta si lipsa de dotari. Nimic mai fals. Toata stima pentru asistenta care a ajuns la caz. O adevarata profesionista. Din suflet mi-as dori sa am o asa asistenta la garda noastra... In conditii de stres maxim a prins linie venoasa, a montat masca laringiana pentru ventilatie, a coordonat resuscitarea. Cat despre defibrilator, acesta a existat atat pe Ambulanta, cat si in Spital. Pacientul a ajuns la spital cu padele (electrozi) de defibrilator montate pe piept. Si totusi, nu s-a dat soc electric. Nici pe Ambulanta, nici la Spital, nici macar de catre echipajul SMURD. De ce? Stopul cardiac se produce prin doua mecanisme: fibrilatie ventriculara si asistolie. Fibrilatia insemna o activitate electrica complet haotica a inimii, cu o frecventa de 300/minut. In acest caz se foloseste DEFIBRILATORUL, adica se aplica un soc electric extern care reseteaza inima. Ca butonul care reseteaza calculatorul. Al doilea mecanism este asistolia. Adica inima nu mai are activitate electrica. In acest caz socul electric nu are nici un efect. Este ca un calculator scos din priza, la care apasarea butonului RESET nu ajuta cu nimic. In acest caz se face masaj cardiac extern si se administreaza medicamente care pot reporni inima. Pacientul era cu asistolie, adica singura sansa era repornirea inimii. Lucru ce nu s-a produs nici dupa 90 de minute de resuscitare. Defibrilatorul din Spital este unul manual- decide medicul daca este nevoie de soc electric sau nu. Cel de pe ambulanta este mai inteligent. Inregistreaza tot procesul de resuscitare- ce poate fi verificat ulterior- si declanseaza automat socul electric daca este necesar.
Concluzii, solutii? Sistemul de ambulanta trebuie regandit, reorganizat, eficientizat.
Este nevoie sa se cumpere defibrilatoare pentru Campia Turzii? Da, unele inteligente, automate care pot defibrila fara personal specializat. Iar aceste aparate ar trebui sa existe la orice sala de sport unde riscul mortii subite este maxim. Este singura masura ce poate salva vieti in aceste cazuri.