Actualitate · 497 · 31 Decembrie 2019

Mesajul ex-Secretarului de stat MAE, conf. univ. Gabriel CIOT, la sfârșit de an!

Mesajul ex-Secretarului de stat MAE, conf. univ. Gabriel CIOT, la sfârșit de an!ariesnew.ro

Și pentru că este sfârșit de an și suntem tentați să facem evaluări, bilanțuri sau prognoze pentru Noul An, am avut intenția de a vă destănui câteva din impresiile culese în urma exercitării mandatului din administrația publică centrală.

Dar încă spiritul creștinesc al Crăciunului este prezent, iar dispoziția de vacanță așterne momente de relaxare, astfel că am decis să nu vorbesc astăzi despre aceste lucruri. Voi onora această promisiune în lunile ce urmează.

Cumpăna dintre ani îmbie și la reflecție, prilej cu care vă propun o lectură captivantă, care m-a surprins plăcut prin acuratețea redării funcționării sistemului politico-social românesc prin ochii unui diplomat de excepție, care a cunoscut România și înainte de 1989. Veți înțelege mai bine de ce este nevoie de transformare în România - în special a partidelor politice -, și nu de eterna schimbare a "personajelor", în fapt o simplă permutare. Este vorba de cartea "Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină", scrisă de Alfred H. Moses, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii la București.

Parcurgând paginile acestei cărți (aproape 500 ...:)....), veți descifra ițele impermeabilității structurii partidelor politice (pot să adaug și a celor administrative), pentru că veți descoperi creionate personajele care domină scena politică a ultimilor 30 de ani, veți sesiza de ce, prin copiii lor, vor să dețină - în continuare - același sistem de încrengături neclare, dosite sub imaginea flamboaiantă a unui așa-zis "europenism", "activism" adus cu obstinație înaintea ochilor noștri obosiți deja de atâta ipocrizie. Veți putea astfel descrifra și frenezia unor tineri "social-democrați" de a asalta și ocupa media ultimelor zile cu exprimări și intenții populiste, fără conținut, doar cu aroganță, și care urmăresc, de fapt, să desfășoare o altă perdea de fum, mascată sub forma unor "propuneri de schimbare", chiar "ideologice", prin care să își motiveze intenția de continuare a dominării pârghiilor decizionale.

Acest sistem al permutărilor trebuie înlocuit de regulile societății europene adevărate, care, desigur, deranjează pe acești eterni prezenți, "învârtiți ai post-comunismului din România"!

Poate așa, se va înțelege că vremea acestor "tineri noi" - în fapt nomenclaturiști sadea (fosta Academie Ștefan Gheorghiu ar fi mândră de ei!) -, veritabili Lăpușneni contemporani, trebuie să se încheie, pentru ca Țara noastră minunată să poată să meargă înainte, spre lumină, cu fiii și fiicele sale!

La mulți ani, România!

La mulți ani, români!