Opinion · 418 · 22 Iun 2022

MIȘCĂ, ÎNCURCĂ, SAU NU FAC NIMIC!

By psiholog PETRE POPP
MIȘCĂ, ÎNCURCĂ, SAU NU FAC NIMIC!

Mișcă, încurcă, sau nu fac nimic

Psihiatrul Ion Biberi, cunoscut prozator și eseist spune în cartea sa dedicată sorții, că între caracter și biografie, între om și întâmplare, între individualitate și destin există o condiționare strânsă, ba mai mult, omul creează evenimentele dându-le sigiliul propriului său climat interior.

Milioane de oameni au văzut merele căzând, dar numai Newton s-a gândit că acest lucru este datorat unei forte pe care a numit-o gravitațională. Mai mult, martorii simultani ai aceluiași eveniment îl resimt diferit și-și modifică traiectoria existențială conform propriei rezonanțe afective.

Din fericire, sau nu, ne aflăm într-o perioadă când societatea românească își modifică substanțial structurile și paradigma socială, abandonând, se pare, anumite tradiții care până nu de mult, mai puțin sau mai mult sacre, credințe religioase și ierarhii, iar în această trecere de la paradigma colectivistă, a României vechi, la paradigma individualistă, antreprenorială a unei Românii noi, asistăm la procese care provoacă frământări în societate, încleștări și izbucniri de agresivitate, modificând în nod neașteptat comportamentul unora dintre membrii săi.

Am fost întrebat nu de putine ori, de ce fac politică, în condițiile în care aș fi mai potrivit în mediul universitar sau practicând profesia de psiholog, reproșându-mi-se faptul că sunt înconjurat de indivizi cu caractere reprobabile, oportuniști de conjunctură sau de ,,popândăi duali” pe post de ,,sfătuitori științifici”, un fel de ,,eunuci”, care constată dar nu pot participa!

Răspunsul meu a fost întodeauna: -din experiment și interes social!

În această tumultoasă experiență am identificat trei tipuri de indivizi, cei care mișcă, unii care încurcă și alții care nu fac nimic! Iar atunci când o organizație nu mai dispune de resursele necesare menite să satisfacă nevoile și aspirațiile membrilor, apare criza. Primii care se revoltă sunt leneșii și incompetenții, care văd în această situație oportunitatea sau soluția de a se ,,afirma”! Pe principiul ,,a murit regele, trăiască regele”. Nimic nou sub soare, aș spune, însă oricare ar fi cauzele, acestea, duc în mod general la agresivitate și la o ură mereu în creștere, inițial latentă, și apoi din ce în ce mai manifestă a indivizilor și a colectivităților împotriva ordinii anterioare.

BACK TO TOP