Opinion Development Media Center · 349 · 21.06.2022

*MIT DEMOLAT* Câmpia Turzii de la 8% șomaj , la 0% șomaj ca urmare a ,,Reindustrializării”.

By REDACȚIE
*MIT  DEMOLAT* Câmpia Turzii de la 8% șomaj , la 0% șomaj ca urmare a ,,Reindustrializării”.

O vorbă din popor spune că minciuna are picioare scurte, așa că o altă legendă politică, promovată ca o mare realizare este aceea în care se spune că urmare a ,,reindustrializării'' orașului s-a ,,revoltat'' problema locurilor de muncă, șomajul a atins cota de 0%. Toată lumea are de muncă!

Dar hai să vedem realitatea și ce înseamnă acest procent de 0% șomaj, fac mențiune că nu am verificat dacă procentul este unul real, plec de la premisa că măcar acest procent nu este fals.

Deci în realitate procentul de șomeri este acela al persoanelor aflate în perioada când primesc indemnizația de șomer!

Pe ce perioadă se acordă indemnizația de somaj ?

Indemnizatia de somaj se acordă șomerilor pe perioade stabilite diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează:

  • 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin de 1 an;
  • 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin de 5 ani;
  • 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

În consecință după perioada de maxim un an chiar dacă persoana nu și-a găsit un loc de muncă nu mai primește șomaj ( indemnizație) deci nu mai se afla în procentul statistic al șomajului. Cu alte cuvinte acest procent nu reflectă persoanele care nu au un loc de muncă cu al acelor care mai iau șomaj.

Daca luăm în calcul faptul ca prin 2013 au fost disponibilizați peste 2300 de muncitori de la ISCT si a tinerilor peste 16 ani care trăiesc din salarul si pensia părinților o să realizăm că situația in Câmpia Turzii la ora actuală este una destul de dificilă.

BACK TO TOP