Opinion · 378 · 17 Sep 2022

*Mit Demolat* - ,,Visul unui viceprimar onorific de a ajunge prematur primar”

By REDACȚIE
*Mit Demolat* - ,,Visul unui viceprimar onorific de a ajunge prematur primar”

Mecanismele psihologice ale mitului politic

Creierul uman este o consecință a evolutiei în timp, a adaptării continue la provocările mediului în care trăim si de aceea este structurat să găsească sensuri și semnificații, adică soluții de adaptare și supravietuire, nu să descopere ADEVĂRUL.

,,Creierul funcţionează prin recunoaşterea de tiparuri, astfel că facem conexiuni şi oferim explicaţii”, afirmă Hutson. Așa că uneori suferim mai mult în propria imaginație decât în realitate, iar un lucru nu trebuie să fie adevărat pentru a fi util, de aceea iraționalul, gândirea magică sunt atât de prezente în viața noastră de zi cu zi încât mitul, legenda, zvonul, falsul și bârfa țin locul analizei raționale sau ca justifucare a propriului eșec.

Și pentru că politica prin deciziile alesilor nostri ne infulențează viața personală si confortul urban, este foarte important să-i cunoaștem pe aceștia printr-un filtru al gândirii critice dincolo de miturile, legendele urbane, unele ticluite pe banii nostri, prin canale de media care ne influențează percepția negativ sau pozitiv.

Viceprimar onorific - adică fără putere de decizie, doar pe post de afiș!

Astăzi, mi-am propus să vă vorbesc despre un alt mit din politica locală,... însă fără intenția de a demola persoana ce deține vremelnic această funcție, ci doar mitul, atitudinea ce depersonalizează importanța acestei funcții în administratia locală... si anume acela a viceprimarului ca factor de decizie locală.

De la început reafirm faptul că funcțiile de decizie în administratia publică nu se experimentează, nu se descoperă, ci se îndeplinesc cu competențele dobândite în traseul profesional. Mi-e greu să cred că un primar, viceprimar, consilier…etc., după ce și-a falimentat propria afacere din privat va face performanță în funcția publică!

Viceprimarul este o instituție/funcție publică executivă, îndeplinită de un consilier local ales în forul deliberativ (Consiliul Local), de o majoritate,... în consecință este o înțelegere, pact politic între partidele ce au reprezentanți în Consiliului Local. Această majoritate este menită să ofere un confort deliberativ primarului în exercițiu, care fără această majoritate nu își poate trece/aproba proiectele în CL... Cu alte cuvinte este legat de mâini și de picioare!

Când majoritatea aleșilor locali fac parte din partidul primarului ales, (vezi cazul Câmpia Turzii- 11 consilieri PNL din totalul de 19), funcția viceprimarului devine inutilă politic, prin consecință si administrativ, iar primarul ca prevenție (amenințându-i ipotetic propria poziție) îl transformă într-un viceprimar onorific, inutil factorului de decizie,... așa că primar-viceprimar ,,a la brațetă” doar la foto și minând buna înțelegere și lucrul în echipă.

,,Visul unui viceprimar onorific de a ajunge prematur primar"

Funcția onorifică la prima vedere pare a fi ușoară însă considerentele psihologice ale frustrărilor acumulate din cauza sindromului inutilității și al oportunității de a fi ,,șef mai mare”, îl îndeamnă pe ,,viceprimarul onorific” la un refugiu în imaginar, așa că ideea cum că primarul în exercițiu va fi promovat, deputat, ministru la București…, devine o idee fixă propagată discret prin urbe.

Dar…

Problema acestui mit, al promovării primarului este puțin probabilă și anume din rațiuni de logică și calcul politic, deoarce alegerile locale de regulă sunt în luna Iunie, înaintea celor parlamentare (în toamnă)…de aceea mi-e greu să cred că un primar nu mai candidează pe o promisiune că în toamna va fi pus pe un loc eligibil la parlamentare, în condițiile în care spre exemplu PNL Câmpia Turzii ,,a livrat” politic în 2020, în jur de 3500 de voturi către București... voturi pe care PNL le colectează în cartierul Mănăștur din Cluj Napoca, la trei scări de bloc!

Concluziile le tregeți dvs.

BACK TO TOP