Today · 373 · 20.07.2023

Mitul reprezentativității primarului D.N. Lojigan, ales cu doar 13,97% din numărul total de locuitori, este astăzi spulberat de cifre

By REDACȚIE
Mitul reprezentativității primarului D.N. Lojigan, ales cu doar 13,97% din numărul total de locuitori, este astăzi spulberat de cifre

Într-o societate democratică, reprezentativitatea liderilor aleși este esențială pentru o guvernare adecvată și reprezintă unul dintre pilonii democrației.

În anul 2020, primarul Dorin N. Lojigan, propus de PNL, a fost ales cu doar 3,877 voturi, ceea ce indică faptul că acesta a înregistrat o scădere în comparație cu mandatul său anterior din 2016. Raportând acest număr de voturi la numărul populației din Câmpia Turzii, conform datelor furnizate de INS (Institutul Național de Statistică), care indică că la 1 iulie 2018, localitatea avea 27,745 locuitori, iar în 2023 aveau 26,377 locuitori, procentul votanților care l-au ales pe Dorin N. Lojigan este de 13,87% și, respectiv, 14,67%. Aceste cifre reflectă o reprezentativitate scăzută, (puțin, foarte puțin!)…

Într-adevăr, faptul că primarul D.N. Lojigan a fost ales cu un procent atât de mic din numărul total de locuitori ridică semne de întrebare cu privire la legitimitatea și mandatul său, anvergura sa politică și pretențiile emise ca lider PNL. Dacă doar o mică parte din populație l-a votat în funcție, atunci există o problemă cu reprezentarea intereselor tuturor cetățenilor.

Un primar ar trebui să fie ales cu sprijin semnificativ din partea comunității, pentru a avea încrederea și susținerea necesare pentru a lua decizii informate și pentru a acționa în beneficiul cetățenilor. Cu toate acestea, o cifră atât de mică poate indica o lipsă de implicare sau un dezinteres din partea majorității populației în procesul electoral.

Într-o societate democratică, alegerile ar trebui să fie o oportunitate pentru cetățeni să-și exprime vocea și să participe la procesul de luare a deciziilor. Dacă un procent atât de mic din populație alege primarul, atunci există întrebări cu privire la gradul de informare și motivație a cetățenilor pentru a participa la vot.

În plus, o reprezentativitate scăzută poate afecta legitimitatea deciziilor luate de primar în numele comunității. În cazul unui mandat cu un sprijin atât de mic, există riscul ca primarul să fie mai puțin responsabil în fața cetățenilor și să acționeze mai mult în interesul personal sau în interesul unor grupuri restrânse.

Pentru a consolida reprezentativitatea primarului și pentru a asigura o guvernare mai inclusivă și responsabilă, este esențial să se promoveze implicarea cetățenilor în procesul democratic. Educația civică și informarea corectă a cetățenilor cu privire la importanța votului și la impactul alegerilor pot crește participarea la vot și sprijinul pentru liderii aleși.

În concluzie, este important să privim cu atenție nivelul de reprezentativitate al primarului D.N. Lojigan și să înțelegem implicarea noastră ca cetățeni în procesul democratic. Pentru a asigura o guvernare mai legitimă și mai eficientă, trebuie să ne asigurăm că primarul și toți liderii aleși sunt sprijiniți de o majoritate semnificativă din comunitate și sunt responsabili în fața tuturor cetățenilor, nu doar a unei minorități.

Sursa/PaginaFacebook/PSD Câmpia Turzii

BACK TO TOP