Eveniment · 302 · 20 August 2020

Moment muzical de Ziua Medicinei Militare, dedicat medicilor și pacienților din întreaga țară

Moment muzical de Ziua Medicinei Militare, dedicat medicilor și pacienților din întreaga țarăariesnew.ro

Moment muzical de Ziua Medicinei Militare, dedicat medicilor și pacienților din întreaga țară

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, organizează, de Ziua Medicinei Militare, un moment muzical, în onoarea medicilor și cadrelor medicale din întreaga țară, implicate în lupta cu noul coronavirus, dar și a pacienților.
Intitulat „De la suflet la suflet”, evenimentul va avea loc vineri, 21 august 2020, de la ora 17:00, în curtea spitalului situat pe strada General Traian Moșoiu nr. 22 din Cluj-Napoca și va fi susținut de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a instituției clujene de cultură, dirijor profesor Ovidiu Barteș. Cadrele medicale și pacienții internați în spital vor putea audia, printre altele: „De-a lungu”, „Purtată de pe Câmpie” din repertoriul cântăreței Maria Marcu, „Doină”, din repertoriul taragotistului Dumitru Fărcaș și a violonistului Alexandru Țitruș, dar și priceasna „O, Măicuță Sfântă” sau rugăciunea „Tatăl nostru”.
Evenimentul, care este un tribut de onoare adus medicilor și cadrelor medicale aflate în prima linie a luptei cu pandemia, dar care reprezintă, în egală măsură și un tribut adus umanității, se va desfășura fără accesul publicului larg, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție și siguranță sanitară.
Ziua medicinei militare este marcată anual la 21 august. Este data la care, în anul 1862, prin Înaltul Decret Domnesc semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, constituindu-se, astfel, un element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.
Istoria medicinei militare se suprapune cu istoria militară a poporului român, personalul sanitar al Armatei Române implicându-se în momentele cruciale ale istoriei.