Sports · 903 · 03 Iun 2022

Nicolae COVACI (Pilu), cel mai performant culturist din județul Cluj (1994).

By psiholog PETRE POPP
Nicolae COVACI (Pilu), cel mai performant culturist din județul Cluj (1994).

Despre *Culturismul din Câmpia Turzii* și despre Nicolae COVACI (Pilu), cel mai performant culturist din județul Cluj (1994).

În Câmpia Turzii, ca şi pe plan național și internațional, precursorii culturismului sunt socotiţi acei oameni falnici, puternici, cu un corp sculptural, cu o musculatură dezvoltată armonios. Localitatea noastră a avut parte de sportivi destoinici care au performat și în această disciplină.

Pilu Covaci, este reprezentantul unei generații de ghirișeni care a iubit și a practicat sportul cu seriozitate și bine-nțeles cu rezultate deosebite. A fost un sportiv polivalent, care a practicat, fotbalul, șahul, boxul și culturismul..

Renunțând la Box si la Fotbal în favoarea Culturismului, s-a apucat serios de treabă fiind inițiat de către Pintea Augustin si Cosman Octavian. După doi ani de antrenamente grele, participă la primul concurs, unde a reușit să câștige titlul de *Campion Judetean*, la categoria junior. În anul 1988 câștigă competiția zonală la Zalău, obținând calificarea la campionatul national, unde a reușit să intre în finala categoriei, trecând de prima zi de concurs preliminarii pentru finala României la acea categorie. A fost primul sportiv din orașul nostru care a reușit să intre în finală, (practic din 35 de sportivi primi 6 intră în finală, Pilu C. a obținut locul 6). De atunci în fiecare an, a reușit să devină *campion județean*, și să treacă cu medalie la zonă unde a obținut calificarea pentru finale. De două ori medaliat cu argint în *Cupa României*, 1994 la Turda, și în 1996 la Buzău. A câștigat numeroase cupe și trofee prin țară, iar în anul 1994, a fost declarat de către *Revista Culturism* ,,CEL MAI PERFORMANT CULTURIST DIN JUDETUL CLUJ”.

De asemenea, a reușit să câștige trei ani la rând trofeul ,,CUPA LIBERTATII” de la Timișoara. Demn de menționat este și faptul că Pilu Covaci este singurul culturist din orașul nostru care a reușit să câștige un concurs *OPEN la Câmpia Turzii*, cu mențiunea că alt culturist din oraș, Marius IMRE, a reușit o astfel se performanța însă la Dej.
SINGURUL CULTURIST DIN ORASUL NOSTRU CARE A REUSIT SA CASTIGE UN CONCURS OPEN LA CAMPIA TURZII; precizez ca Marius Imre a reusit o astfel de performanta la Dej, dar acasă, în fața spectatorilor noștri, a fost singurul care a reusit aceasta performanță. *Concurs Open* înseamnă *CEL MAI BUN DINTRE TOȚI CEI CARE AU LUAT LOCUL I*

Demn de menționat sunt și culturiștii din ,,garda veche”: CENAN GLIGOR (MICO), MARIUS IMRE: EPERJESCHI STEFAN (PITYU), COSMAN OCTAVIAN, FAUR OVIDIU, BOLBOACA IOAN, DUCA EUGEN, CHIS
POMPEI…
Și pe cei care i-a antrenat Pilu Covaci, formând o echipă care a reușit să aducă la Câmpia Turzii, câteva titluri de campioni județeni și calificări la finale…și anume:
CHIS POMPEI, BELINAS COSTEL, SZIGHETI PETRU, FERDEAN CALIN, LASCAU IOAN, MOLDOVAN RICHEARD, NEMETI EMIL, POP ADY, ALMASAN ADRIAN, IONEL CSOLAY,… cu precizarea că MOLDOVAN RICHEARD a reușit să câștige medalia de bronz la *Campionatul Național de Seniori*, iar CADAR ADRIAN a câștigat *TITLUL DE CAMPION AL ROMANIEI*.
Cinste lor!

BACK TO TOP