Actualitate · 505 · 30 Ianuarie 2019

Noi tehnologii dedicate dezvoltării gândirii spațiale la tinerii cu deficiențe de vedere

Noi tehnologii dedicate dezvoltării gândirii spațiale la tinerii cu deficiențe de vedereariesnew.ro

Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, instituție de învățământ special aflată sub autoritatea Consiliului Județean, a găzduit un workshop dedicat dezvoltării gândirii spațiale la elevii cu deficiențe de vedere.
La acesta au participat cadre didactice care predau elevilor cu și fără deficiențe vizuale, precum și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale cu rol în dezvoltarea serviciilor educaționale pentru tineri cu dizabilități de vedere.
Momentul cheie al workshop-ului l-au constituit prezentarea toolkit-ului interactiv Viste care permite oferirea de explicații auditive în timpul explorării hărților și graficelor tactile, precum și prezentarea aplicațiilor de realitate augumentată, acestea oferind posibilitatea utilizării stimulilor auditivi pentru antrenarea unor deprinderi și abilități legate de explorarea mediului, fără a părăsi, practic, școala. Concret, deprinderile de orientare și mobilitate necesare pentru traversarea unei străzi aglomerate de către un copil nevăzător pot fi antrenate în siguranță în incinta unității școlare, evitându-se, astfel, expunerea la pericolul din trafic.
Pe parcursul derulării atelierului participanții au avut, de asemenea, ocazia să asiste la o demonstrație de creare și utilizare a materialelor 3D în contexte educaționale, în acest scop fiind folosite imprimanta 3D achiziționată în cadrul proiectului și o serie de platforme software disponibile online. Totodată, s-a pus accent pe utilizarea tehnicilor și materialelor de predare adecvate pentru dezvoltarea conceptelor și abilităților ce țin de gândirea spațială, precum mulaje și machete 3D.
Reamintim în acest context faptul că evenimentul a făcut parte din seria activităților derulate în cadrul programului „ERASMUS+ VISTE: Dezvoltarea gândirii spațiale la elevii cu dizabilități vizuale” care se desfășoară în perioada 1 septembrie 2017 – 31 august 2019