News · 379 · 06.05.2024

O reconstrucție științifică a ceea ce arăta primul om modern din lume acum 160.000 de ani. Prezentat la Muzeul Moesgaard, Danemarca

By REDACȚIE
O reconstrucție științifică a ceea ce arăta primul om modern din lume acum 160.000 de ani. Prezentat la Muzeul Moesgaard, Danemarca

Începând cu strămoșul comun pe care oamenii îl împart cu antropoizii, ramura primatelor umane a început și în Africa, probabil acum 6 până la 8 milioane de ani și a ajuns la omul modern (care a apărut probabil în urmă cu aproximativ 150.000 până la 200.000 de ani și apoi s-a extins în restul lumii). Aceștia au fost numiți hominizi, și sunt incluși în superfamilia tuturor maimuțelor, Hominoidea, ai cărei membri se numesc hominoizi.

Arborele evolutiv al omului nu este o singură linie continuă de-a lungul timpului, așa cum cred mulți oameni. Oamenii de știință au dovezi că au existat multe ramuri „nesfârșite”, cu specii hominide care au murit fără a lăsa urmași. Este foarte greu să determinăm linia evolutivă directă, iar mai lipsesc câteva legături, ca să nu mai spun că uneori există discordie printre oamenii de știință cu privire la ceea ce constituie cea mai bună ghicire.

Cu toate acestea, știm că linia noastră evolutivă a avut două momente cheie: primul și cel mai vechi a fost cel al hominizilor africani, care include genul Australopithecus. Al doilea și cel mai recent este genul Homo, inclusiv speciile dispărute care aproape sigur au fost strămoșii noștri direcți: Homo habilis și Homo erectus. au locuit în Africa acum 2 până la 2,5 milioane de ani, iar rămășițele lor au fost descoperite în canionul Olduvai din Tanzania și lacul Turkana din Kenya. Homo habilis, după numele său, a fost prima specie care a fabricat unelte și a folosit focul.

Homo erectus a fost primul om care s-a răspândit din Africa în lume, inclusiv Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Această specie a dispărut peste tot, cu excepția Africii, unde a devenit așa-numitul Homo sapiens arhaic (încă există o verigă lipsă clară cu H). erectus la H. sapiens). Prin urmare, Africa de Sud pare a fi „leagănul umanității”.

Evoluția anticului Homo sapiens a fost consolidată de izolarea genetică cauzată de deșerturi și munți în acea parte a continentului. Această specie s-a răspândit mai târziu în Africa, Europa, Asia, acum 200.000 și 100.000 de ani), unde a evoluat pentru a deveni Homo sapiens neanderthalensis (omul de Neanderthal, o adaptare la mediile reci, și nu este considerat un descendent direct al omului modern, ci mai degrabă o specie strânsă înrudită), și modernul Homo sapiens sapiens, an adaptare la mediul cald din Africa.

Oamenii de știință au anunțat recent descoperirea probabilă a unui strămoș comun atât al neanderthalienilor, cât și al omului modern, numit strămoșul homo. A trăit acum 800.000 de ani, în ceea ce este astăzi Spania. În cele din urmă, neanderthalienii au cedat acum 30.000 de ani, probabil din cauza competiției cu Homo sapiens sapiens, sau a traversării cu el, sau ambele.

Așa-numitul model „Out of Africa” a fost susținut și de dovezi din biologia moleculară. Studiile ADN mitocondriale sugerează că toți oamenii moderni provin dintr-o populație mică care trăiește în Africa de Sud. Deoarece ADN-ul mitocondrial trece doar de-a lungul liniilor feminine, acest strămoș al nostru a fost numit „Eva Africană”.

Sursa: Prof. Renato M.E. Sabbatini, PhD
Povești despre arheologie

BACK TO TOP