Opinion · 23 · 22 Sep 2022

Orașele trebuie transformate din munți de beton în insule verzi!

By MIHAI CURTEANU
Orașele trebuie transformate din munți de beton în insule verzi!

În ultimele săptămâni, România s-a aflat sub cod roșu de caniculă, iar în marile aglomerări urbane am simțit fiecare din plin, pe propria piele, efectele negative ale caniculei. Ce e de făcut în afară de a oferi apă gratis pentru cetățeni? Trebuie să gândim pe termen lung, mai ales că specialiștii ne anunță că verile vor fi tot mai toride. Iar aici intervine rolul vegetației în oraș.

În interiorul orașului, senzația de confort este determinată atât de rezol­vările urbanistice și de arhitectură, cât și de o serie de condiții de mediu, par example radiația solară, temperatu­ra aerului, vântul, umiditatea, radiația cu lungimi mari de unda și precipitațiile. Vegetația din marile aglomerări urbane modifică, prin simpla ei prezență, toți acești factori, influențând considerabil regimul termic din orașe, asigurând umbră și protec­ție impotriva vântului, reglând umiditatea, îmbunătățind cu alte cuvinte întreg microclima­tul.

În oraș există condiții grele de temperatură din cauza acțiunii directe a razelor de soare și energiei radiante provenite de la zidăria construcțiilor și de la pavajul străzilor. Influența răcoritoare a plantațiilor se datorează faptului că ele constituie un adăpost împotriva razelor solare. Energia radiantă din oraș dispare în interiorul masivului plantat, unde temperatura este mai scazută cu până la 5°C față de restul așezării (diferență rezultată în urma studiilor de specialitate efectuate în timp de mai multe grupuri de experți). Și este o diferență semnificativă din punct de vedere fiziologic.
Ei bine, câteva dintre soluții ar putea fi micșorarea suprafețelor radiante din oraș prin învăluirea construcțiilor cu plante, prin plantarea străzilor cu diferite tipuri de vegetație și realizarea grădinilor de fațadă, toate acestea fiind concepte și soluții uzitate de către alții, care deja se bucură de efectele pozitive.

Cred că trebuie să ne regândim orașele, care pot fi și trebuie transformate din munți de beton în adevărate insule verzi.

BACK TO TOP