History · 969 · 15.01.2023

Orașul CÂMPIA TURZII în perioada 22 Decembrie 1989. FOTO

By PETRE POPP
Orașul CÂMPIA TURZII în perioada 22 Decembrie 1989. FOTO

S-au scris multe pagini, articole si cărți în legatură cu evenimentele petrecute în 16 - 22 Decembrie, despre Revoluția de la sfârșitul anului 1989. S-au pus si se mai pun si astăzi întrebări dacă a fost sau nu revoluție. Părerile sunt împărțite, nu sunt unitare si nici nu cred că se vor clarifica vreodată, vor exista poziții pro si contra în legătură cu acel eveniment ce a avut loc în urma cu 33 de ani si care a schimbat cursul istoriei si paradigma socială.

În acele momente ,,fierbinți” omul si mulțimile, precum spunea Gustave Le Bon, a dorit să-și exprime sub diferite forme bucuria, libertatea, furia, frustrarea, nemulțumirea... și ca un drept câștigat ,,libertatea” a folosit-o ca revanșă si posibilitatea de a trece la excese dominate parcă de un spirit distructiv definit prin lozinca ,,JOS”…

Așa cum ne amintim și aici mă refer la cei care am prins acele vremuri, la Câmpia Turzii nu s-au comis acte deosebite prin care să fie distruse bunuri, vieți, sau acte de vandalism, cazurile fiind foarte izolate (răsturnarea mașinii Aro 10 a locotenentului major de miliție Salvan...etc)

Ce cred că trebuie menționat este faptul că în seara zilei de 22 Decembrie 1989 primul grup care a intrat în sediul Comitetului Orășenesc PCR nu a produs pagube semnificative, sau incidente majore, deoarece liderii de până atunci ai orașului nu se mai găseau în sediu, fostul prim secretar Cismaș Traian și secretarii Comitetului Orășenesc părăsiseră instituția cu câteva ore înainte, fiind prezenți doar câțiva lucrători cu rang mic, care au urmat calea șefilor lor.

Ce mai trebuie amintit, este că tot în acea seară de Decembrie, ad-hoc, s-a constituit un nucleu de conducere al orașului…spun unii, după altii, a fost organizata o adunare în fața Clubului Muncitoresc prilej cu care s-a ales un comitet de conducere a orașului.

Iată o imagine document din acea perioada de Decembrie 1989, cu o mare mulțime de oameni, în special tineri, adunați în fața Clubului Muncitoresc, în momentul în care de pe terasa edificiului Armata ( Unitatea Militară de la Luna ), anunța fraternizarea cu mulțimea prezentă și cu ,,idealurile” Revoluției.

BACK TO TOP