Opinion · 286 · 05.10.2023

Părintele Daniel Vălean - "America și România: Asemănări și diferențe în destin"

By REDACȚIE
Părintele Daniel Vălean -

October 4, 2023

"Mă gândesc de mult - și sunt oarecum șocat - de asemănarea izbitoare în destin dintre două țări atât de opuse ca America și România. Și aș vrea să dezvolt puțin acest gând aici, sintetizându-l bineînțeles în ceva neplictisitor.
America și România s-au format aproximativ în aceeași perioadă, ba chiar mai mult, în aceiași ani (1860s). Amândouă au fost nevoite să treacă prin "durerile nașterii" și prin facerea primilor pași, prin războaie de independență și afirmare, mișcându-se între celelalte neamuri precum pasarea care-și pregătește cuibul geografic durabil.
Amândouă s-au format dintr-un conglomerat de neamuri, culturi, etnii, gene (America i-a avut pe autohtoni, apoi pe englezi, irlandezi, francezi, olandezi, spanioli, germani, italieni, evrei, africani, est-europeni, etc; România i-a avut pe daci și romani, apoi avari, celti, slavi, goti, pecenegi, bulgari, maghiari, ruși, polonezi, evrei, germani, țigani, etc.). România nu este esența pură a românilor răsăriți din daci și romani, așa cum nici America nu este engleză sau apașă la bază. Amândouă sunt suma tuturor celor care au trecut sau s-au stabilit în aria geografică a actualelor țări.
Diferența majoră și esențială dintre cele două, care avea să influențeze destinul ulterior, este legată de poziția geografică. Dacă America este un stat cu puțini vecini și cu niște bariere fizice greu de trecut (cele două oceane, depărtarea fizică de alți vecini), România este înconjurată de popoare revendicative, se află la confluența multor rute și este influențată de nenumărate impulsuri externe. Și acest lucru își pune amprenta hotărâtor în formarea și funcționarea instituțiilor (democrație vs. autocratie, religiozitate instituțională vs. separarea dintre Biserica și Stat, instituții de drept vs. fanariotism, lege vs. faradelege).
Ca români, avem un handicap și acesta este geografia. În rest însă, avem același pedigree ca America și asta înseamnă că, mai ales prin fondul genetic atât de bogat, avem nebanuite resurse interioare. Depinde de noi dacă suntem hoti precum italienii, zgârciți precum evreii, bolovani precum nemții, frustrați ca ungurii și răi ca rușii, SAU suntem ospitalieri ca italienii, artiști precum evreii, organizați ca nemții, petrecăreți ca ungurii sau cu frica de Dumnezeu ca rușii.
Tentația este să alegem calea ușoară. Până acum, de 30 de ani, așa am făcut. Mă întreb cât de departe este însă clipa în care vom alege calea înțeleaptă."

Sursa text/PaginaFacebook/Vălean Daniel

BACK TO TOP