Politica · 562 · 06 Aprilie 2019

Parlamentul European a votat pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului pescăresc și afacerilor maritime!

Parlamentul European a votat pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului pescăresc și afacerilor maritime!ariesnew.ro

Parlamentul European a votat pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului pescăresc și afacerilor maritime!

Săptămâna aceasta, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, a fost adoptat un raport extrem de important pentru viitorul sectorului pescăresc al Uniunii Europene. M-am exprimat în favoarea raportului privind Fondul European pentru afaceri maritime și activități pescărești (FEAMAP) pentru perioada 2021-2027 deoarece reprezintă un instrument esențial în respectarea angajamentelor internaționale ale UE în domeniul dezvoltării sustenabile a sectorului pescăresc.

Fondului european pentru afaceri maritime și activități pescărești (FEAMAP) pentru perioada 2021-2027 urmărește să orienteze finanțarea de la bugetul Uniunii în direcția sprijinirii politicii comune în sectorul pescăresc (PCSP), a politicii maritime a Uniunii și a angajamentelor internaționale ale Uniunii în domeniul guvernanței oceanelor, în special în contextul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prezentul raport propune ca cel puțin 25 % din sprijinul financiar al Uniunii alocat fiecărui stat membru să se aloce protejării și refacerii biodiversității și a ecosistemelor marine și costiere și cunoașterii mediului marin. Finanțarea prevăzută în FEAMAP reprezintă un factor favorizant esențial pentru activități pescărești sustenabile și pentru conservarea resurselor biologice marine, pentru securitatea alimentară prin aprovizionarea cu produse din mare, pentru dezvoltarea unei economii albastre sustenabile și pentru asigurarea sănătății, siguranței, securității, curățeniei și gestionării sustenabile a mărilor și oceanelor.

În calitatea sa de actor pe scena mondială a oceanelor și fiind al cincilea cel mai mare producător de pește și fructe de mare din lume, Uniunea are o mare responsabilitate în protejarea, conservarea și utilizarea în mod sustenabil a oceanelor și a resurselor acestora. Protejarea mărilor și a oceanelor este într-adevăr vitală pentru o populație mondială în plină creștere. Prin acest raport, UE susține o economie albastră sustenabilă care stimulează investițiile, locurile de muncă și creșterea economică, încurajează cercetarea și inovarea și contribuie la securitatea energetică prin energia oceanică!

Foto: Europarl