Cultura · 566 · 25 Ianuarie 2019

PAŞI ÎN UMBRE - expoziţie aniversară, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”

PAŞI ÎN UMBRE - expoziţie aniversară, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”ariesnew.ro

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean, în parteneriat cu Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca organizează, în intervalul 3-20 februarie a.c., sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, o expoziţie de excepţie prilejuită de aniversarea a 75 de ani de la naşterea artistului fotograf Francisc Németh, sub genericul PAŞI ÎN UMBRE.
Vernisajul expoziţiei va avea loc duminică, 3 februarie 2019, începând cu ora 17:00, în foaierul Bibliotecii Judeţene, în prezenţa artistului. Cuvintele de prezentare vor fi rostite de către ing. Mircea Albu, preşedinte ArtImage şi de către prof. univ. dr. Dorel Găină. Un inedit moment muzical susţinut de către artistul Nucu Pandrea îi va încânta pe toţi cei prezenţi la acest remarcabil eveniment cujean.
Excelenţă a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică și membru de onoare al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, Francisc Németh s-a născut la Cluj în data de 30 ianuarie 1944 și s-a stabilit în Vulcan în anul 1961. Primele fotografii le face în anul 1959 cu un aparat de fotografiat românesc „Optior”, iar prima sa expoziţie personală are loc la Vulcan în 1974. Apoi, în 1975 înfiinţează Fotoclubul „Electron” în Vulcan, iar în 1976 Fotoclubul „Cristal” în Valea Jiului. În 1977 este primit ca membru în Asociaţia Artiştilor Fotografi. Activitatea sa fotografică este deosebit de elaborată, cuprinzând 396 de lucrări expuse în saloane internaţionale dintre care 364 sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, în 48 de ţări de pe 5 continente, 14 premii internaţionale, multe expoziţii şi premii la nivel naţional, fiind şi organizatorul a numeroase concursuri, saloane şi festivaluri cu specific fotografic.