History · 365 · 26.10.2022

Peste 💯 de ani de la înființarea Bisericii Creștine Baptiste din Câmpia Turzii 1919-2022

By PETRE POPP
Peste 💯 de ani de la înființarea Bisericii Creștine Baptiste din Câmpia Turzii 1919-2022

,,Mia și drumul sau mia și căruță” era denumirea generației care la începutul secolului XX, din Transilvania a ales drumul străinătății, drumul spre America. Este ușor de înțeles, 1000 de dolari pentru biletul de vapor și căruță pentru drum...
Cei mai mulţi români care alegeau calea străinătăţii, la începutul anilor 1900, proveneau din Imperiul dualist austro-ungar. Fără îndoială obiectivele lor fireşti nu puteau fi decât un trai mai bun şi nevoia de a se simţi oameni liberi, în mijlocul unor societăţi de oameni liberi, cum erau cele din SUA şi Canada.
În Câmpia Turzii, o mică localitate din inima Transilvaniei, care la începutul secolului XX, a fost doar un târg de provincie, credința baptistă a început printr-un singur om, Rostaș Ștefan, un creștin convertit în Statele Unite ale Americii, în anul 1917, botezat într-o biserică baptistă din statul Ohio.
Rostaș Ștefan se întoarce în România, în Câmpia Turzii și începe o muncă misionară de căutare a altor creștini de aceeaşi denominațiune (baptistă), în localitățile din împrejurimi și în Cluj-Napoca.
De menționat este și faptul că sub îndrumarea aceluiași Rostaș Ștefan (Nuțu) în anul 1932, pe strada A. I. Cuza se zidește prima Biserică Creștină Baptistă din Câmpia Turzii.
În amintirea celor 100 de ani de misionarism creștin baptist am să enumăr câteva familii care au fost resprezentative pentru comunitatea baptistă din Câmpia Turzii: familiile Rostaș, Roșca, Crișan, Botezan, Cosma, Furdui, Rotaru, Lohănel, Niculaș, Borza..., cu scuzele de rigoare, dacă prin omisiune, uitare sau necunoaștere nu am amintit toate familiile creștin- baptiste!
Foto: 1930- Biserica Baptistă din Câmpia Turzii
La mulți ani!

#CâmpiaTurzii800deAni

BACK TO TOP