Editorial · 360 · 29 Iunie 2020

Petre POP: Câteva lucruri mai puțin știute despre Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii *

Petre POP: Câteva lucruri mai puțin știute despre Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii *ariesnew.ro

Câteva lucruri mai puțin știute despre Palatul Cultural ,,Ionel Floașiu” din Câmpia Turzii *
Dragi prieteni, cred c-ar fi interesant să vă împărtășesc câteva lucruri inedite despre cea mai reprezentativă clădire din Câmpia Turzii, un edificiu cultural construit în perioada interbelică. Lăcașul cultural a fost construită de Industria Sârmei, sub îndrumarea directorului ing. Ionel Floasiu și este opera renumitului arhitect George Cristinel, constuită într-un stil arhitectonic românesc si italian. Spre exemplu, sala de spectacole are un număr de 526 de locuri și este inspirată după ,,Sacala din Milano”, bineînțeles la un alt nivel și păstrând proporțiile.
Proiectul a fost demarat în anul 1932, dar datorită crizei economice din acea perioadă, construcția propriu-zisă a început în anul 1939 și se finalizează în anul 1945.
În prima fază a locația stabilită a fost pe locul actualei Policlinici a Spiralului Municipal, după care dintr-un motiv justificat și anume acela că un astfel de edificiu merită un loc central, s-a achiziționat un teren al fostei ,,Prime Întreprinderi”, intrată în faliment, având ca locație fosta turnătorie de unelte agricole din fontă a întreprinderii respective. Ce vreau să mai mentionez este și faptul că la sfârșitul secolului XIX, început de secol XX pe aceasi locație se afla grajdurile de cai a lordului John Paget.
După 65 de ani, în perioada când subsemnatul a condus acest edificiu, a fost renovat complet, s-a schimbat cei 5400 de mp de acoperiș, iar edificiului i s-a dat denumirea de Palatul Cultural Ionel Floașiu, ctitorul acestui edificiu.
(Va urma)...
Foto: 1960
Petre Pop- sociolog
Consilier județean