News · 961 · 14.11.2022

Petre POP - Despre prima femeie inginer născută la Câmpia Turzii, Laura-Viorica SÂRBU *1929-1994*

By REDACȚIE
Petre POP - Despre prima femeie inginer născută la Câmpia Turzii, Laura-Viorica SÂRBU *1929-1994*

D-na inginer Laura V. Sârbu (născută Nemeș), s-a afirmat în viața culturală a Câmpiei Turzii ca personalitate aparte și distinsă, îmbogățind prin frumusețea artei sale viața urbei noastre, iar meritele ei pe acest tărâm îi conferă dreptul la atenția posterității.

A văzut lumina zilei în anul 1929 la Câmpia Turzii, aparținând unei familii de funcționari. După absolvirea claselor primare, pleacă la Blaj, devenind elevă la Liceul de fete ,,Institutul Recunoștinței”. Anul următor s-a înscris în clasa a II-a la Liceul de fete din Turda, pe care îl absolvă în 1948 cu note foarte bune.
Un an lucrează la întreprinderea Industria Sârmei, ca funcționară. Dar gândul ei era să-și urmeze chemarea lăuntrică și pasiunea pentru frumos și cunoaștere.

În momentul în care se hotăreste să îmbrățișeze o profesie cu studii superioare (1949), frecventează cursurile Facultății de Mecanică de la Politehnica din Cluj, pe care o absolvă în februarie 1954. Și-a început cariera de inginer la ISCT, neîntreruptă până la ieșirea la pensie în decembrie 1984. Este prima femeie inginer din Câmpia Turzii.
Unde a lucrat ca sef serviciul Tehnic și apoi ca sef de secție Cuie și din 1957 până la pensionare metrolog șef, impunându-se ca autoritate în acest domeniu.

Posedând un remarcabil simț al coloritului, Laura Nemeș avea o fire de rară sensibilitate, cu înclinații spre desen și totodată îndrăgostită de muzica (pianul), două pasiuni care o vor marca pentru todeauna. Înclinațiile față de actul cultural s-a datorat și mediul familial al copilăriei. Nu împlinise încă treisprezece ani când avea deja primele tablouri pictate. Exersează încurajată de primul ei profesor de desen Ioan Bălău și sub îngrijirea lui Jean Eminet pictorul Teatrului Național din Cluj.
Dorincă să-și cultive cunoștințele dobândite în acest domeniul Laura Sârbu urmează la începutul anilor 60 cursurile Școlii Populare de Arta din Cluj, studiind anatomia, perspectiva, tehnologia culorilor…
Un lucru mai puțin cunoscut și inedit după părerea mea este că prima femeie inginer, născută în Câmpia Turzii, a fost înzestrată cu un simț artistic deosebit, opera ei plină de har, realizată pe parcursul unei jumătăți de veac se materializează în mai bine de 150 de tablouri.
Când împlinise 64 de ani, în urma unei boli necruțătoare, s-a stins din viață în plină efervescență artistică.

*Pentru a pastra acuratețea și fidelitatea datelor istorice, sursa documentară a textului, a fost lucrarea ,,Câmpia Turzii, Istorie, Cultura, Civilizatie- ediția 1994, autori Mircea N. Nemeș, Vasile Lechintan, Valer Deac, Laurențiu Mera, Valer Deac, Alexandru Suciu.

Fie-i memoria binecuvântă!
📷 foto: inginer Laura Viorica-Sârbu

BACK TO TOP