Cronica aleșilor locali · 988 · 12 Octombrie 2018

Petre POP: Un nou proiect, pe care îl implementăm.Centrul de valorificare si promovare a patrimoniului cultural “Despărțământul ASTRA”- finanțat de Ministerul Culturii

Petre POP: Un nou proiect, pe care îl implementăm.Centrul de valorificare si promovare a patrimoniului cultural “Despărțământul ASTRA”- finanțat de Ministerul Culturii ariesnew.ro

Un nou proiect, pe care îl implementăm
Centrul de valorificare si promovare a patrimoniului cultural “Despărțământul ASTRA”- finanțat de Ministerul Culturii
* * *
Proiectul isi propune infiintarea unui centru cultural in mediu rural, care se doreste a fi un centru de valorificare si promovare a patrimoniului cultural material si imaterial din zona istorica Valea Arieșului. Este un demers ce se dorește a fi o reflexie istorică si sociologică a celor o suta de ani (1918-2018) de dezvoltare a comunitații locale din Comuna Viisoara şi localitatile din zona istorica Valea Ariesului. Demersul este nu doar pentru o documentare istorică ci şi etnografică şi culturală.
Centrul reprezintă un concept care, sintetic, presupune dezvoltarea unui set de module de servicii complexe specifice pentru cetateni in special tineri, într-o locaţie determinată. Selectarea modulelor, deci a serviciilor oferite, are în vedere şi sondarea aşteptărilor tinerilor şi se dimensionează în funcţie de: geometria şi potenţialul locaţiei, de resursele şi fondurile implicate, precum şi de parteneriatele locale create în jurul centrului (interesul şi sprijinul comunităţii). Îmbinarea activităţilor atractive specifice cu cele formativ-alternative este determinantă pentru reuşita proiectului.
Centrul cultural creat prin proiect se adresează tuturor cetăţenilor localnici, dar şi celor născuţi in zona si locuiesc in alta parte, inclusiv in strainatate.
Proiectul se adresează mai ales tinerilor locului care nu au răbdarea unei informări amănunţite despre ce-am fost, ce personalităţi au dat acest locuri, din ce rădăcini ne tragem seva natală care este parcursul istoriei noastre.
Valoarea proiectului 130.000 lei
#Echipa de implementare
Petre Popp- manager proiect
Adrian Mischian-expert- responsabil financiar
Mathe Vasile- expert-antropologie vizuală
alături de alți colaboratori din România, Republica Moldova, Serbia și Spania