History · 1172 · 19.01.2023

Petre POPP -Despre ,,Colonia Sf. Maria” din Câmpia Turzii, în stil arhitectonic londonez

By REDACȚIE
Petre POPP -Despre ,,Colonia Sf. Maria” din Câmpia Turzii, în stil arhitectonic londonez

Dragi prieteni, am să vă împărtășesc câteva lucruri interesante despre un loc urban din Câmpia Turzii și anume despre ,,Colonia Maria” denumirea pe care o cunosc majoritatea localnicilor. Mai puțin se știe, sau mai bine zis s-a uitat cu timpul și anume faptul că denumirea inițială și istorică a zonei era ,, Colonia Sfânta Maria”, proiect urban început în anii 1920-1930 de către ,,Industria Sârmei”, avându-l ca arhitect pe austriacul Josef Hoffmann, iar extinderea a continuat în anul 1946, avându-l renumitul arhitect român George Cristinel. Este lesne de înțeles de ce în memoria colectivă a rămas doar ,,Colonia Maria”, perioada cea urmat, a fost una muncitorească, comunistă în care era interzis să folosești nume de sfinți, sau martiri creștini, de aceea limbajul era unul stric proletar și adecvat vremurilor respective.
Ce mai trebuie știut este că beneficiarii acestei zone rezidențiale au fost funcționarii fabricii Industria Sârmei, inițiatorul și finanțatorul proiectului urban.
Ce vreau să mai mentionez este o mică specificație, dedicată cârcotașilor, acelor colegi cărora le-am făurit un traseul profesional și politic, că informațiile de mai sus, ca și altele istorice, sunt o consecință a unui hobby personal, a cercetării socio-istorice și nicidecum vreo sustragere a unor documente, fotografii din arhivele Palatului Cultural sau al vreunei alte instituții, după cum încearcă să sugereze...din resentimente, frustrări și bineînțeles incultură.
Spre exemplu, pasajul mai jos este o consecinta, a unei mici colaborări, schimb de informații și documente cu arhitectul Dan Idiceanu.