History · 435 · 07.01.2023

Petre POPP: *DRUMUL DE FIER* și psihologia primilor (coloniști) întreprinzători din Câmpia Turzii

By REDACȚIE
Petre POPP: *DRUMUL DE FIER* și psihologia primilor (coloniști) întreprinzători din Câmpia Turzii

*DRUMUL DE FIER*
Câteva lucruri neștiute despre Câmpia Turzii, din anul 1872

Un adevărat roman al vieţii micului nostru orăşel de pe Valea Arieşului din primele decenii de după revoluţia de la 1848 se desprinde din sursele documentare păstrate la Arhivele Naţionale din Cluj şi care se poate îmbogăţi cu noi informaţii pe baza cercetărilor viitoare.
,,Drumul de fier”, calea ferată a însemnat pentru localitatea noastră premisele unei dezvoltări economice și sociale, un proiect început la sfârșitul anilor 1800, de către Imperiul Austro-ungar. În această postare nu am să fac referire cu privire la acest aspect, ci la unul social, mai puțin știut despre Câmpia Turzii, cu mențiunea că textul este relatat așa cum a fost scris în anul 1872.

*Odată cu venirea „coloniştilor” de la calea ferată se înmulţesc botezurile străinilor romano-catolici la parohia românească din Ghiriş. Astfel la 24 martie 1872 preotul Vlassa boteza pe fetiţa Eugenie, fiica lui Smuk Matyás şi Ronai Roza, tatăl fiind „magazinariu la Calea ferată”, romano-catolic, naşi au fost Benigni Vamoretti cu Liptecu Maria. „Părinţii (botezatei) su dein cetatea Leibachu” (azi Ljuliana) notează preotul Vlassa.
Tot astfel era botezat copilul lui Spanyol Gyula, „Intreprinzătorul la Calea ferată”, romano-catolic, în aprilie 1872.
Fiul unu „Fürer de gendarmi”, pe nume Rásch Károly, romano-catolic, este de asemenea botezat de preotul Vlassa în aprilie 1872. Copilul botezat a fost născutilegitim dar „fürer(ul) au recunoscut pruncul de al său înaintea acestui oficiu”, astfel că a fost trecut în protocol drept tată.*
Va urma…

*Surse: Direcția Judeţeană Cluj a Arhivelor Naţionale (în continuare D.J.C.A.N.), Matricole parohiale de stare civilă, dosar 70/1, p.63
D.J.C.A.N., Prefectura judeţului Cluj, dos. 696/1849.
3. D.J.C.A.N., Matricole parohiale de stare civilă, dos. 70/1, p.97.*

📷 foto 1910 Gara din Câmpia Turzii, fotografie recondiționată și digitalizată color

BACK TO TOP