Information Technology · 132 · 15.09.2022

Poliţia Română avertizează cu privire la nou tip de înșelăciune prin SMS

By MARIUS PRICOPIE
Poliţia Română avertizează cu privire la nou tip de înșelăciune prin SMS

Poliţia Română avertizează cu privire la un nou tip de înșelăciune a consumatorilor de energie. Este vorba despre mesajele de tip SMS cu privire la deconectarea de la rețeaua de energie electrică pe motiv de neplată.
Atât Poliția Română cât și furnizorii de energie atenționează pe cei care primesc astfel de mesaje să nu răspundă și să nu acceseze link-urile primite prin aceste sms-uri.
Mesajele provenite din alte surse decât cele oficiale ale companiilor de energie este o formă de activitate infracțională.

În continuare vă voi prezenta mai detaliat acest tip de înșelăciune prin SMS, care în termeni tehnici se numește SMISHING.

Smishing-ul se bazează pe reacția ta rapidă la un mesaj care poate părea practic identic cu un mesaj real, de exemplu, de la banca ta.
Tactica unui mesaj fals este implementarea unui răspuns imediat cum ar fi "Urgență!", "Răspundeți acum!" sau în cazul de față "DECONECTARE PENTRU NEPLATĂ"

În timp ce unele sms-uri provin de la numere de telefon ciudate, mesajele false pot utiliza pur și simplu numele unei afaceri în loc de un număr vizibil - așa cum fac deja multe afaceri reale.
Adevărul este că multe companii reale vor folosesc numere scurte pentru a trimite mesaje text.
Acest fapt ușurează munca escrocilor.
O situație ipotetică ar putea fi:
Primești un mesaj din ceea ce pare a fi banca ta care îți spune să descarci noua lor aplicație.
Faceți clic pe un link din interiorul mesajului și se deschide o pagină web care arată ca site-ul băncii dvs.
Dacă descărcați și instalați aplicația respectivă vă va solicita să introduceți informațiile băncii dvs., iar aceste detalii sunt apoi livrate hackerilor.
Vă recomandăm că dacă mesajul nu este de la un număr pe care îl cunoașteți, sau de la o companie cunoscută, NU FACEȚI CLICK PE NICIUN LINK DIN INTERIOR.
Fiți atenți la numere cu aspect ciudat, dar amintiți-vă, după cum sa menționat mai sus, că numerele cu aspect ciudat pot fi totuși legitime, așa că informați-vă cu înainte de a face click.
Mesaje care conțin: „Felicitări, ești câștigător!”; „Urgent!“; și „Răspundeți acum!” sunt mesaje pe care ar trebui să le IGNORAȚI ȘI SĂ LE ȘTERGEȚI.

Să auzim de bine și atenție la sms-urile primite!

Marius Pricopie

BACK TO TOP