Sports History · 707 · 26.07.2023

Popicele la Câmpia Turzii: Tradiție, Performanță și Pasiune pentru Sport!

By PETRE POPP
Popicele la Câmpia Turzii: Tradiție, Performanță și Pasiune pentru Sport!

Sportul, domeniul esențial al vieții şi al unei societăți moderne a împlinit peste 90 de ani de activitate organizată, atestată, în municipiul nostru. Începuturile activităților sportive, în sensul modern al cuvântului, datează încă din primul deceniu al secolului XX, dar după primul război mondial a fost o vreme de mare elan, când sportul s-a bucurat de o răspândire tot mai mare în toate clasele sociale şi de un larg interes în rândul publicului. Pe lângă nenumăratele cluburi şi societăți sportive înființarea în întreaga țară , apare la Ghiriş în anul 1921,prima Asociație sportivă, creată din inițiativa unui grup de tineri amici pasionați de sport, care în timpul lor liber jucau fotbal.
Popicele un alt sport îndrăgit şi cu multe rezultate remarcabile a fost reprezentat de sportivi ca: Vasile Dan, Hiriza, Dudas, Curta și mulți alții, care au făcut o mare cinste orașului nostru prin activitatea sportivă desfășurată atât la nivel național cât și la nivel internațional.

Vasile DAN -sportiv *Secția Popice*: ,,Seviciul înainte de toate”!

Unul dintre sportivii cei mai de valoare care au marcat o întreagă perioadă îndelungată din istoricul secției de Popice a Asociației Sportive de la Câmpia Turzii, afirmându-se până și la nivelul național în răstimpul anilor ,,50”.
Vasile Dan se naște în anul 1919. De loc din comuna Poiana, azi cartier al municipiului Turda, unde a domiciliat tot timpul.
Face școala primară și doua clase de liceu pe care din pricina greutăților materiale e nevoit să-l abandoneze. Mai târziu, la maturitate va absolvit Școala Profesională de la Câmpia Turzii, în meseria de trefilator.
În anul 1936, la vârsta de 17 ani, a intrat în serviciu la Industria Sârmei din Câmpia Turzii, de care viața lui va fi puternic legată. Aici îndeplinește diverse munci: la început laborant și apoi șef de echipă la Laborator.
Între anii 1941-1943 execută stagiul militar, se reîntoarce în uzină, continuând a lucra ca sef de echipă la Laborator. În 1950 a fost încadrat tehnician, iar din 1956, tehnician principal (maistru), la Serviciul Control Tehnic de Calitate, funcție care râmâne până la pensionare în anul 1979.
A fost un model în ceea ce înseamnă seriozitate, hărnicie și tenacitate. Toate aceste au fost însoțite de o exemplară ținută etică și profesională. Ceea ce merită menționat este că Vasile Dan avea o fidelitate exemplară față de principiul, cel rostea clar: ,, Servciul înainte de toate”! În anul 1988 trece la cele veșnice.
Din anul 1948 a fost desemnat ca căpitan al echipei de Popice ISCT. În confruntare cu sportivi consacrați câștigă titlul de campion național la individual 100 de aruncări la izolate.
În anul 1959, la faza regională a Campionatului național, la individual, la proba 200 de lansări mixte, Vasiel Dan s-a clasat pe locul 1
În anul 1964, ocupă locul 4 la faza regională a Campionatului național, la individual.
În anul 1967 Echipa ,, Industria Sârmei” devine campioană regională
În anul 1968 se retrage din activitatea sportuvă de performanță. A lăsat în urmă amintiri din cele mai frumoase, care i-au atras aprecieri maxime din partea amatorilor jocului de popice, din vremea sa.


IMG_1989
IMG_1993
IMG_1990
IMG_1994

BACK TO TOP