Politica · 616 · 07 Februarie 2019

Președintele CDU Germania, doamna Annegret Kramp-Karrenbauer: “Libera circulaţie a lucrătorilor este o valoare fundamentală a Uniunii Europene.

Președintele CDU Germania, doamna Annegret Kramp-Karrenbauer: “Libera circulaţie a lucrătorilor este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. ariesnew.ro

Președintele CDU Germania, doamna Annegret Kramp-Karrenbauer: “Libera circulaţie a lucrătorilor este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Iar lucrătorii care lucrează cinstit şi onest au dreptul de a fi plătiţi în mod corect şi la prestaţii sociale corecte!”

Astăzi, în cadrul şedinţei Grupului PPE din Parlamentul European, în prezenţa preşedintelui grupului, domnul Manfred Weber, a avut loc un schimb de opinii extrem de important cu preşedintele CDU din Germania, doamna Annegret Kramp-Karrenbauer. Am intervenit în cadrul dezbaterii şi am subliniat faptul că în Europa nu trebuie să se mai regăsească discriminarea sau dublul standard, începând de la aderarea la Spaţiul Schengen şi continuând chiar cu drepturile copiilor lucrătorilor de a primi alocaţii în funcţie de costul vieţii din statele unde lucrătorii îşi desfăşoară activitatea, şi nu din ţările lor de origine. Nu mai putem tolera acţiuni discriminatorii şi semnale care afectează ideea de unitate şi solidaritate la nivel european şi care contribuie din plin la agravarea sentimentului că în UE există cetăţeni de rangul I şi cetăţeni de rangul II.
Vă redau mai jos intervenţia mea:

„Stimată doamnă preşedinte, în primul rând aş dori să vă urez mult succes pentru că succesul dumneavoastră va fi succesul nostru, al tuturor, al Europei şi al PPE. Este important în acelaşi timp să transpunem în practică exact ce spunem, şi să facem astfel încât valorile şi principiile UE să fie respectate de toată lumea. În acelaşi timp, aş dori să vă întreb, pentru că nu v-aţi pronunţat legat de extinderea spaţiului Schengen, de către cele 3 state, România, Bulgaria şi Croaţia. O altă problemă pe care doresc să o ridic este cea legată de faptul că există astăzi situaţii în UE în care cetăţenii europeni sunt trataţi diferit, în funcţie de cetăţenia lor naţională, ceea ce mi se pare absolut inadmisibil. Mai exact, este vorba de faptul că, Parlamentul de la Viena a adoptat anul trecut un act normativ prin care alocaţiile acordate copiilor lucrătorilor străini, care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria, au fost ajustate în funcţie de costul vieţii din statele unde au rezidenţa. Mi se pare absolut inadmisibil să existe un tratament diferenţiat, în funcţie de cetăţenia celor care lucrează în diverse state ale UE. Am ridicat această problemă deoarece înţeleg că şi alte state intenţionează să facă acest lucru. Repet, mi se pare profund imoral deoarece aceşti cetăţeni europeni lucrează în statele UE, de regulă în statele din Vestul Europei, îşi văd copiii poate o dată sau de 2 ori pe an, atunci când reuşesc să meargă în statele de provenienţă, şi nu este moral să punem la îndoială sumele destinate copiilor pentru creşterea şi educarea lor, mai ales că acei copii nu pot beneficia de o creştere aproape de părinţi, ceea ce le generează dificultăţi majore de a se integra în societate. Or, ştim foarte bine că o investiţie în viitorul copiilor este o investiţie în viitorul nostru, al fiecăruia şi al Uniunii Europene. Aş dori să vă întreb care este părerea dumneavoastră cu privire la această problemă. Mulţumesc!”

Libera circulaţie a lucrătorilor este o valoare fundamentală a Uniunii Europene. Iar lucrătorii care lucrează cinstit şi onest au dreptul de a fi plătiţi în mod corect şi la prestaţii sociale corecte. În acelaşi timp, trebuie să prevenim abuzurile în acest domeniu. Acesta a fost răspunsul oferit de doamna Annegret Kramp-Karrenbauer, preşedintele CDU Germania.
Sigur, PNL va fi mai departe preocupat de soarta cetăţenilor români, oriunde ar trăi aceştia. Iar Comisia Europeană trebuie să fie mai departe gardianul respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor europeni.

a scris europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de facebook