Administrație · 1307 · 29 Ianuarie 2020

Primarul Cristian Octavian MATEI - ,,OMUL ANULUI"

Primarul Cristian Octavian MATEI - ,,OMUL ANULUIariesnew.ro

𝐎𝐛𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐀𝐧𝐭𝐞𝐧𝐚 𝟏 ➡: “Într-o ţară sufocată de poluare, mijloacele de transport în comun ecologice par soluţia ideală pentru protejarea populaţiei! Din păcate mare parte din flotele de autobuze din marile oraşe sunt compuse din maşini vechi şi ruginite. Sunt însă şi oraşe unde edilii au înţeles că autobuzele electrice pot fi un aliat în lupta pentru combaterea poluării. Turda şi Suceava sunt două dintre ele.

Turda este primul oraş din România care are transport în comun 100% electric, după ce la finalul anului trecut primăriei i-au fost livrate 20 de autobuze electrice, cumpărate cu fonduri europene.”

,,În opinia primarului turdean, 2019 a fost cel mai bun an al administrației locale, după ce în primii 2 ani s-a lucrat multe pe documentația necesară accesării fondurilor europene necesare dezvoltării Turzii (s-a menționat că la nivelul anului 2016 nu existau întabulări pe domeniul public al Turzii, iar din acest motiv nu se puteau accesa fonduri europene). Comparativ, bugetul anului 2019 a fost mai mare cu 185%, comparativ cu cel existent în anul 2016 (280 milioane lei vs 72 milioane lei), ceea ce a permis alocarea unor sume considerabile pentru secțiunea de Dezvoltare: 178 milioane de lei, adică 63,6% din total buget, în condițiile în care până prin 2016 se cheltuiau maxim 8% pentru Dezvoltare, sumele fiind insuficiente pentru a se rezolva problemele investiționale ale Turzii).

Sintetic, Turda a avut 19 proiecte depuse pentru finanțare, din care 13 sunt finanțate, fiind accesate circa 100 de milioane de euro până în acest moment. Edilul turdean a spus că atragerea fondurilor europene a fost un obiectiv principal al administrației locale, pentru că acești bani pot asigura o dezvoltare mai accelerată a localității, fără cheltuirea unor sume imense din bugetul local, care nu și-ar fi permis investiții la acest nivel.


Proiectele sunt prezentate succint în documentul elaborat de administrația locală, pe care îl puteți studia la finalul acestui articol.

Ca idee, administrația locală a rezolvat problema asfaltării într-o proporție mult mai mare. Străzile principale și cele din cartierul Băi vor fi asfaltate pe fonduri europene. În paralel, există și un program guvernamental (PNDL) prin intermediul căruia se asfaltează aproape 20 de străzi din zona industrială a municipiului. Lucrările includ atât refacerea carosabilului la standarde calitative mai înalte, cât și refacerea trotuarelor, crearea unor piste de biciclete și benzi dedicate transportului în comun. Urmează și revitalizarea centrului vechi al localității (dale și borduri de granit în zona pietonală, reabilitare Teatru de Vară, refacere Parcul Tricolorului/Lapidarium etc). De asemenea, va fi construit un park&ryde la intrarea în municipiu, dinspre Alba Iulia (strada 22 Decembrie), edilul turdean anunțând că deși strada Armatei nu este cuprinsă în PMUD, ea va fi modernizată negreșit.

O altă realizare este transportul în comun. Turda este primul oraș din România care a accesat fonduri europene pentru achiziționarea de autobuze electrice și primul oraș în care transportul în comun se realizează exclusiv cu autobuze de acest gen. Autobuzele sunt moderne, la standarde europene, urmând ca până în luna martie să sosească și primele 10 stații pentru călători, moderne, cu afișaj electronic, urmând a fi implementat și un sistem de monitorizare al traficului la nivelul localității, cu dispecerat în Primărie."

Gelu Florea- TurdaNews