Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la Marea Unire, românii și-au întors incă o dată privirea către adevăratele valori, acelea care au dat tărie și anduranță unei națiuni greu incercată de vicisitudinile istoriei.
În acest tablou de sărbătoare, prezentul demn și solar se înaltă pe temelia sacrificiilor înaintașilor noștri. De aceea, pepiniera de eroi a patriei, Armata României, este așezată la loc de cinste în aceste momente in care evocăm tot ceea ce avem mai de preț.
Armata nu este o entitate abstractă, o instituție împietrită care se hrănește exclusiv din izbanzile trecutului. România are o armată dinamică, versatilă, a cărei fortă și eficiență sunt date de însăși oamenii care o animă.
Prin misiunile internaționale în care și-a arătat adevărata valoare, Armata a devenit o veritabilă carte de vizită a României pe plan extern. Parteneriatul strategic cu Statele Unite este doar unul dintre proiectele de succes coagulate cu ajutorul decisiv al celui mai eficient ambasador al țării noastre: Armata.
În spatele acestor victorii de răsunet stau adesea oameni extrem de bine pregătiți, onești, care își îndeplinesc misiunea cu discreție. Un astfel de om este Generalul de brigadă Nicolae Tonu. În prezent Locţiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul Tonu a urcat pas cu pas ierarhia militară, fără să ardă etape și demonstrând de fiecare dată că este omul potrivit la locul potrivit. Drept dovadă, Generalul de brigadă Nicolae Tonu a fost decorat, de trei dintre preşedinţii României, cu Ordinul Virtutea Militară, în grad de Cavaler, Ofiţer, Comandor și Mare Ofiţer.
Complexitatea pregătirii și misiunilor îndeplinite în afara granițelor l-au impus pe acesta în rândul elitei militare drept un expert în operații speciale și redutabil cunoscător pe zona de concepție doctrinară. În arta militară contemporană capacitatea de proiecție, respectiv abilitatea de a îndeplini misiuni departe de casă reprezintă una dintre cele mai apreciate capabilități. Mobilitatea și capacitatea de dislocare sunt cele care conferă unei armate posibilitatea de a contracara amenințările la sursă. De aceea, experiența acumulată în astfel de misiuni speciale de către generalul de brigada Nicolae Tonu trebuie fructificate la cel mai înalt nivel al forțelor armate române.
Într-un mediu internațional marcat de crize suprapuse este imperios necesar să fructificăm abilitățile deprinse de militarii noștri în condiții reale de luptă. Mediul de securitate este extrem de fluid, iar vecinatatea României a devenit un spațiu al provocărilor, astfel că cei care s-au grăbit să pună sub semnul întrebării eforturile de înzestrate și consolidare a Armatei României sunt actualmente puternic contraziși de realitatea obiectivă. Dincolo de relevanța tehnicii moderne absolut necesare indeplinirii misiunilor, generalul de brigadă Nicolae Tonu a pledat neobosit pentru consolidarea resursei umane din zona de apărare. Acesta a arătat că profilul militarului de secol XXI este mult mai sofisticat, și reclamă abilitați de analiză și luare a deciziilor extrem de complexe. De asemenea, impactul noilor tehnologii asupra modalități de purtare a războiului ne catapultează într-o zonă în care, spre exemplu, între un expert IT și un militar granița devine tot mai subțire. Generalul Tonu a putut extrage aceste conzluzii din propriile experiențe de pe teren, iar eforturile sale actuale sunt puternic îndreptate către o corelare a resurselor avute la dispoziție de Armata României cu principalele provocări ce se profilează la orizont.
Într-o lume care se reașază, în care globalizarea face ca și cele mai îndepărtate conflicte să producă efecte ca și cum s-ar fi întâmplat în pargul ușii noastre este absolut vital să acordăm forțelor armate rolul cuvenit. Mai mult decât atât, națiunea română trebuie să ofere tot sprijinul acestor oameni cărora este posibil, ca într-o zi, să le ceară sacrificul suprem. Înainte de toate, sprijinirea Armatei înseamnă grija pentru fiecare om din acest sistem, de la soldat la general, fără discriminare, astfel încât fiecare să-și poată îndeplini misiunea cu demnitate acolo unde este.
Se spune ca "nu e nevoie de un erou pentru a ordona oamenilor să meargă la luptă. E nevoie de un erou pentru a fi unul dintre acei oameni care merg la luptă". De aceea, la varful armatei avem nevoie de oameni cu profilul generalului Nicolae Tonu, care sa fie respectați pentru ceea ce au demonstrat în teatrele de operații, și nu doar în munca de birou.
Prin apartenența la NATO si UE România a atins un nivel de securitate și prosperitate fără precedent în istoria sa. De la aderare la integrarea în aceste organizații mai avem, însă, un drum lung de străbătut. Iar singurul mod de a reuși este prin construirea unui autentic sistem meritocratic: omul potrivit la locul potrivit.
BACK TO TOP