Eveniment · 558 · 31 Ianuarie 2020

Proiectul ,,Zestrea tradițiilor clujene” continuă și în anul 2020.

Proiectul ,,Zestrea tradițiilor clujene” continuă și în anul 2020. ariesnew.ro

Proiectul ,,Zestrea tradițiilor clujene” continuă și în anul 2020.

Peste 3.000 de elevi clujeni au învățat în 2019 despre importanța păstrării tradițiilor și obiceiurilor populare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, continuă și în anul 2020 derularea proiectului cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”.

Astfel, prima activitate din acest an a avut loc marți, 28 ianuarie, la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca. Consultanții artistici din cadrul compartimentului de educație permanentă, Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, dar și interpreta profesionistă de muzică populară, Mariana Morcan, s-au întâlnit cu cei aproape 300 de elevii din clasele primare, majoritatea îmbrăcați în port popular, alături de profesorul coordonator, directorul instituției de învățământ dar și de alte cadre didactice. Invitat special a fost lutierul clujean Nicolae Vădan, distins de Ministerul Culturii cu titlul de „Tezaur Uman Viu”.

În deschidere, Marinela Zegrean Istici le-a prezentat tinerilor activitatea compartimentului de educație permanentă și le-a vorbit despre proiectele cultural-educative din cadrul Centrului și despre importanța păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare. Totodată, au fost vizionate fragmente din filme documentare, realizate în urma cercetării efectuate în ultimii ani în localitățile din județul Cluj, de biroul de Cercetare - Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției județene de cultură, de care se ocupă etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu. Elevii au putut vedea și asculta rapsozi populari din zona de Câmpie a județului, dar și aspecte din cadrul concursurilor de folclor la care ei pot să participe. Apoi, în fața auditoriului, au interpretat cântece populare trei eleve din cadrul școlii, Anastasia Bogdan, clasa a II-a A, Mihaela Muntean, clasa a II-a D și Adela Burcă, clasa a IV-a A, alături de Mariana Morcan - solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj.

În același cadru, lutierul clujean Nicolae Vădan le-a vorbit despre istoria viorii, despre modul în care aceasta este confecționată și le-a făcut și o demonstrație, interpretând un cântec popular, moment care a stârnit interesul cei mici.

Grigore Sâmboan a purtat un dialog cu tinerii despre obiectele populare din gospodăria de altădată dar și despre obiceiurile populare, îndemnându-i să scrie eseuri și articole pe această temă, urmând ca cele mai reușite să fie publicate în revista „Brâul” a instituției clujene de cultură. Întâlnirea s-a încheiat cu un concurs pe teme de cultură tradițională, intitulat „Uniți prin tradiții”, la care au participat mai multe echipe de elevi. Următoarea întâlnire în cadrul proiectului va fi cu elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna Mihai Viteazu, în data de 11 februarie a.c.

***

Lansat în toamna anului 2017, proiectul cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene” își propune să-i apropie pe tineri de tradițiile populare și să le trezească interesul și dragostea față de patrimoniul cultural românesc. În plus, sunt promovate editorialele instituției clujene de cultură, filmele documentare, fotografia etnografică și folclorul tradițional. Până acum, la aceste activități au participat peste 7.000 de elevi din ciclurile primar, gimnazial și liceal, de la peste 50 de instituții de învățământ din județul Cluj.