Psychology · 190 · 20.11.2022

Psihologul Petre POPP - Despre psihologia tăcerii vinovate

By REDACȚIE
Psihologul Petre POPP - Despre psihologia tăcerii vinovate

🙋🏻‍♂️Tăcerea vinovată!
De ce tac oamenii? Aparent, subiectul poate părea abstract și lipsit de interes. De ce ar interesa pe cineva de ce tac oamenii, ba dimpotrivă, am putea spune că cei care vociferează, vorbesc intens sau urlă sunt mai importanți, sunt cei care determină.
Un mare orator al sec. XX a fost Martin Luther King, pe care îmi place în mod deosebit să-l citez, spunea: ,,nu mi-e frică de vocea violentă a celor puțini, ci de tăcerea celor mulți". De asemnea, Napoleon Bonaparte afirma că ,,o sută de soldați care strigă sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac".
Psihologii moderni au introdus o noua sintagmă în psihologia organizațională și anume, aceea a tăcerii organizaționale, care în cele mai multe cazuri este o consecință acumulată a unor factori care nemulțumește colectiv membrii unei organizații. Fenomenul a fost studiat în profunzime clasificând tipul de tăcere, de exemplu, tăcerea agresivă, tăcerea vinovată, atunci când toți colegii tac daca unul dintre ei este agresat.
Am observat că acest fenomen este din ce în ce mai prezent și la noi în societate, în organizații și instituții, oameni au început să tacă, sau să murmure, unii din lipsă de asumare, alții din oportunitate, atunci când totul este confuz pot progresa. Am uitat să mentionez și o altă categorie care o fac din lehamite.
Cel mai important lucru la care vă îndemn sa reflectați bunii mei prieteni și colegi, este acela care spune că: ,,atunci când vulturii tac, papagalii trăncănesc", W. Churchill. În consecință, dacă vom tăcea cu toții, vor vorbii proștii și oportuniștii. În concluzie, este important să fim verticali, să ne spunem opiniile, să-i căutăm pe aceia care ne împărtășesc idealurile. Să vorbim fără frică!

BACK TO TOP