Psychology · 333 · 29.11.2022

Psihologul Petre POPP -Despre rolurile metaforice în familie - *oaia neagră*, *eroul*, *salvatorul*, *mediatorul*, *copilul pierdut*, *mascota*, *majoreta*…

By REDACȚIE
Psihologul Petre POPP -Despre rolurile metaforice în familie - *oaia neagră*, *eroul*, *salvatorul*, *mediatorul*, *copilul pierdut*, *mascota*, *majoreta*…

Dragi prieteni, vă propun o nouă călătorie în universul intern al familiei din perspectiva rolurilor metaforice din familie, definite de psihoterapeutul Gaspar Gyorgy, un expert în terapia de culpu imago…

Terapia familiei ne indică faptul că fiecare membru dintr-un sistem familial are un anumit “rol”. Aceste roluri implică o serie de responsabilități și determină poziția persoanei în sistem. Pe lângă rolurile clasice - soți, părinți, copii, frați -, există și roluri metaforice - oaia neagră, eroul, salvatorul, mediatorul, copilul pierdut, mascota, majoreta. Toate aceste roluri contribuie la sentimentul de “familie întreagă”; ele asigurând stabilitatea și buna funcționare a sistemului.

- Oaia neagră: persoana care este văzută drept “problema” familiei. Omul pe care-l învinuim pentru tot ce nu funcționează. Adesea, este prezentat ca având manifestări agresive și emoții pe care nu le poate stăpâni.

- Eroul: persoana care este orientată spre soluții, care exprimă multă autodisciplină. Omul care stabilește reguli și impune ordine. Adesea, este prezentat ca având comportamente rigide și văzând lumea în “alb sau negru”.

- Salvatorul: persoana care ajută pe toată lumea, adesea neglijându-și propriile nevoi. Omul care rezolvă inclusiv conflictele în care nu este implicat. Adesea, este prezentat ca fiind mai anxios și copleșit de vinovății.

- Mediatorul: persoana “tampon” între alți membri ai familiei și problemele sistemului familial. Omul care are în grijă responsabilitățile emoționale ale tuturor. Adesea, este prezentat ca fiind cel care facilitează luarea deciziilor.

- Copilul pierdut: persoana care încearcă să nu tulbure apele și să nu stârnească atenția altora. Omul care se străduiește să fie cât mai obedient și cooperant. Adesea, este prezentat ca fiind un bun executant și un om non-conflictual.

- Mascota: persoana care folosește umorul pentru a detensiona mediul familial. Omul care spune că lucrurile nu stau atât de rău pe cât ar părea. Adesea, este prezentat ca fiind lejer în abordare și mereu voios.

- Majoreta: persoana care oferă susținere celorlalți membri din familie. Omul care participă la toate reuniunile importante. Adesea, este prezentat ca fiind cel care insuflă speranța și optimismul.

Care era rolul tău în familia de origine?

Sursa: Facebook /Gaspar Gyorgy

BACK TO TOP