Psychology · 308 · 18 Sep 2022

Psihologul Petre Popp despre - Triunghiul dramatic sau triunghiul lui Karpman, adică:*Persecutorul, Salvatorul și Victima*

By REDACȚIE
Psihologul Petre Popp despre - Triunghiul dramatic sau triunghiul lui Karpman, adică:*Persecutorul, Salvatorul și Victima*

Analizând ceea ce se se întâmplă în ,,Romania social-media” în ultimii ani, putem observa un factor de poluare emoțională deosebit de agravant promovat prin rețele de socializare ,,cultura dramei” al emoțiilor negative, al resentimentelor. Zilnic suntem ,,hrăniți” și expuși unui mediu social agresiv, cultivat prin toate canalele moderne de comunicare social-media, astfel dramele, crimele, situațiile dificile și negative mondene ne sunt prezentate apocaliptic astfel încât am devenit, stresați sceptici și predispuși la angoase, uitând să vorbim despre frumos, despre lucruri fascinate, să ne cultivăm aspirațiile pozitive, toate acestea având un preț ,,iubim mai rar și urâm mai des”

Mai ales programele de știri au ajuns să cultive până la exacerbare drama, fără pic de compasiune față de cei afectați, fără să realizeze că unii dintre cei ,,vinovați" (mereu se caută vinovați) sunt chiar cei care cultivă asemenea știri.

Triunghiul dramatic

,,Triunghiul dramatic (sau triunghiul lui Karpman) aduce la lumină existența a trei roluri – salvator, victimă și persecutor, pe care oamenii le adoptă, în mod constant, în cadrul relațiilor interpersonale. Aceste roluri le dobândim cu ușurință încă din perioada copilăriei: fie că am preluat atitudinea unei persoane pe care am perceput-o ca fiind modelul nostru, fie că am fost constrânși de situație să adoptăm această poziție, fie că ne-a fost atribuită fără ca noi să sesizăm acest lucru sau fără ca noi să avem controlul și puterea necesară astfel încât să ne opunem.

Declanșarea fiecărui rol apare atunci când există o potrivire de proiecții între noi și o altă persoană, iar acest lucru se întâmplă deoarece este singura manifestare comportamentală pe care o cunoaștem, pe care o stăpânim cel mai bine și la care avem acces foarte ușor.

Salvatorul este acea persoană care dorește să ajute și să ofere sprijin tuturor persoanelor din jurul său, chiar dacă nu este necesar și chiar dacă acest lucru nu îi este cerut.

Victima este persoana care poartă o luptă interioară în mod constant, dar care nu face nimic in această privință, deși are acces la diferite soluții ce ar ajuta-o să se elibereze din acest triunghi.

Persecutorul este persoana care sabotează și se autosabotează, dat fiind faptul că aceste două aspecte sunt cele pe care le-a întâlnit cel mai des de-a lungul timpului, iar astfel, au ajuns să-i fie adecvate și o normalitate.

Preluarea fiecărui rol este un proces individual, în raport cu situațiile pe care le-a întâlnit fiecare persoană în parte. În acest sens, acestea pot ajunge să devină un factor esențial al relațiilor interpersonale pe care le formează, un factor definitoriu al interacțiunilor și al direcției în care acestea se îndreaptă.’’ (Cronica de psihologie)

BACK TO TOP